Λαδένια Κιμώλου: η αρχαιότερη καταγεγραμμένη πίτσα
Ο Τάσος Αντωνίου δίνει στο in.gr την δική του εκδοχή για αυτήν την λαχταριστή ανοιχτή πίτα ή πίτσα την οποία θα βάλετε στο μηνιαίο σας διαιτολόγιο με το που την δοκιμάσετε μία φορά.
Η λαδένια Κιμώλου, καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, παρά μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Μόνο ένας ντόπιος από τους παλιούς του νησιού θα μπορούσε να μας αποκαλύψει πώς στ’ αλήθεια φτιάχνεται αυτή η…ιστορική λιχουδιά, αλλά και οι σεφ της νέας γενιάς που την έχουν ανακαλύψει, την δημιουργούν με όρους αυθεντικότητας και παράδοσης.
Έτσι και ο Τάσος Αντωνίου, μύστης της ελληνικότητας και της απλότητας, ζυμώνει αυτή την νόστιμη «λαδένια» και μοσχοβολά ο τόπος νοστιμιά.

Υλικά
350 g. χλιαρό νερό στους 40οC
8 g. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη
500 g. αλεύρι σκληρό
70 g. ελαιόλαδο
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
λίγη ρίγανη αποξηραμένη
1 ντομάτα
1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με κρυσταλλική ζάχαρη την οποία θα ρίξουμε σε ένα δοχείο με νερό.
Αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο διάλυμα.
Σε μπολ αναμειγνύουμε αλεύρι σκληρό με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν κόμποι. Προσθέτουμε το θαλασσινό αλάτι στο μείγμα και το διάλυμα με τη μαγιά. Αναμειγνύουμε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να δένουν.
Στη συνέχεια, ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοόμορφη μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σχηματίζουμε μια μπάλα ζύμης και την αφήνουμε σε μπολ σκεπασμένο με πετσέτα να ξεκουραστεί για 40 λεπτά, κοντά σε ζεστό σημείο. Μέχρι να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο!
Κατόπιν λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί με διάμετρο 25 εκατοστών. Με απαλές κινήσεις σηκώνουμε τη ζύμη από το μπολ και τη μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί. Στρώνουμε τη ζύμη προσεκτικά στο ταψί ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνειά του.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC.
Για την επικάλυψη: Σε μπολ αναμειγνύουμε τις ντομάτες με το κρεμμύδι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη. Απλώνουμε λίγα λίγα τα υλικά της γέμισης πάνω στο ζυμάρι. Προσοχή να ισομοιράσουμε τα λαχανικά σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι η λαδένια να ροδίσει καλά και να αφρατέψει.
Σερβίρουμε σε κομμάτια όσο η λαδένια είναι χλιαρή ή ακόμη και κρύα.
- Νέα Αριστερά για τη λογοκρισία στη Φλώρινα: Μας γυρίζουν στον Μεσαίωνα του Καντιώτη
- Μέσα στη «Φωλιά του Λύκου», το κρυφό αρχηγείο στο δάσος από όπου ο Χίτλερ διεύθυνε τον πόλεμο
- Yπόθεση Νεγκρέιρα: «Η Ρεάλ σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Μπαρτσελόνα»
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο συμπλήρωσε 300 χρόνια – Αργοψημένο γουρουνόπουλο και φάντασμα στο κελάρι
- Βαρδούσια: Άκαρπες οι έρευνες για τους τρεις ορειβάτες που αγνοούνται – Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό τους
- Σέρρες: Κανένα ίχνος του διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος – Γνώριζε καλά την περιοχή που εξαφανίστηκε
- Μίλτος Τεντόγλου: «Δεν μου παίρνει κανείς δώρο τα Χριστούγεννα»
- Θεσσαλονίκη: Μέσα από τις φυλακές φαίνεται πως δόθηκε η εντολή για το χτύπημα σε τράπεζα στον Εύοσμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)



























































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442