Πείραμα στη Μυτιλήνη: Εντοπισμός πλαστικών στη θάλασσα μέσω drone
Αφορά στον εντοπισμό πλαστικών στην θάλασσα με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και δεδομένων από drone
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο περιβαλλοντικό πείραμα θα πραγματοποιήσει η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Λέσβου στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που αναπτύσσει ο Δήμος με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί επίσης σε συνεργασία και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA).
Αφορά στον εντοπισμό πλαστικών στην θάλασσα με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και δεδομένων από drone και οι πρότυποι στόχοι που θα κατασκευαστούν στη διάρκεια του, θα αποτελέσουν δεδομένα επαλήθευσης για πολλαπλές ερευνητικές ομάδες ανά την Ευρώπη.
«Στόχος του πειράματος, λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπεύθυνο Καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης Κωνσταντίνος Τοπουζέλης είναι ο εντοπισμός από απόσταση, μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας, που θα επιτρέψει τη στοχευμένη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην απομάκρυνσή τους».
Ας σημειωθεί ότι σε συνάντηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Μιχάλη Ρούσση με τον Κωνσταντίνο Τοπουζέλη, συμφωνήθηκε η προοπτική να τεθούν και παραλίες της Δυτικής Λέσβου στους στόχους του πειράματος. Μάλιστα αυτή η προοπτική ευνοείται από το γεγονός πως ο Δήμος έχει ήδη συνεργαστεί με το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου, δίνοντας -έπειτα από το σχετικό διαχωρισμό- απορρίμματα πλαστικού στη διάθεση του ερευνητικού προγράμματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι εκλογές της Ιαπωνίας έδωσαν στην ακροδεξιά Σανάε Τακαΐτσι τεράστια εξουσία – Τι θα κάνει με αυτήν;
- Τα «σενάρια» για Έντι Χάου και η στάση της Νιούκαστλ
- Ευάγγελος Βενιζέλος: Διπλό «χτύπημα» στην κυβέρνηση – «Σήκωσε το γάντι» και απάντησε στον Μαρινάκη
- ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν δύο στρατηγεία στους Ευρωπαίους – Πήραν σε αντάλλαγμα και την ενιαία ναυτική διοίκηση
- Αναρχική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τα σαμποτάζ σε σιδηροδρομικές υποδομές στην Ιταλία
- Ισπανία: Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι ανέστειλαν την απεργία τους, αφού κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση



