Κοροναϊός : Τα μέτρα στήριξης στο Eurogroup μετά το γερμανικό μπλόκο στο «Corona bond»
Ξεκινούν τα παζάρια
Στο Eurogroup που συνεδριάζει την Τρίτη εξ αποστάσεως θα φανεί αν μπορούν να έρθουν πιο κοντά οι ηγεσίες της ΕΕ.
Μετά το γερμανικό «μπλόκο» στο «Corona bond» το οποίο ζητούν 9 αρχηγοί κρατών (και της Ελλάδος) αλλά και το ιταλο-ισπανικό βέτο στα Κορωνο-μνημόνια θα αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση.
Συγκεκριμένα, το Eurogroup θα εξετάσει την ενεργοποίηση ενός εργαλείου δανεισμού από τον ESM ύψους 240 δισ. ευρώ, το οποίο δεν θα προσφέρεται με τους όρους που ισχύουν σήμερα, δηλαδή με Μνημόνιο και προαπαιτούμενα.
Οι όροι πρόσβασης στα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα σχετίζονται με το που θα κατευθύνονται οι πιστώσεις αυτές, δηλαδή θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένες με δαπάνες που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση του κοροναϊού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρότασή της για έκδοση ομολόγων ύψους 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να δανείσει το ποσό αυτό στις χώρες, ανάλογα με την έκταση της κρίσης που αντιμετωπίζουν, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση καθώς και του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προτείνει μία αύξηση των χαμηλότοκων δανείων που χορηγεί κατά 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Το Eurogroup θα πρέπει, επομένως, να σχεδιάσει έως τις 9 Απριλίου ένα πακέτο που θα ικανοποιεί τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν διαφορετικές απόψεις για την έκδοση κοινού χρέους, των λεγόμενων κορωνο-ομολόγων.
- Δημάτος: «Για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ προέχει η νίκη και την ερχόμενη Πέμπτη στη Φιλαδέλφεια»
- Θεσσαλονίκη: Στην Ασφάλεια εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου
- Ρωσία: Ο Πούτιν ζήτησε να προστατευθούν οι κρίσιμης σημασίας υποδομές, καθώς εντείνονται οι ουκρανικές επιθέσεις
- Στενά του Ορμούζ: Ευρωπαίοι επιδιώκουν διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη για ασφαλή διάπλου
- Πότε πιάνει τα 2 ευρώ η βενζίνη – Αλαλούμ με το πλαφόν κέρδους
- Εβελίνα Παπούλια: Δεν μου ταιριάζει πολύ ο γάμος, με αγχώνει και δεν μπορώ να λειτουργήσω
- Αυτό είναι το ιπτάμενο τάνκερ των ΗΠΑ που συνετρίβη στο Ιράκ
- Κόβεται το σεξ; Κι όμως, αυτό το ψαράκι αναπαράγεται με κλωνοποίηση εδώ και 100.000 χρόνια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442