Στην ερώτηση της Handelsblatt ποιές είναι οι δικές του προσδοκίες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καγκελαρία, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντά ως εξής: «Προσδοκώ ότι στις συνομιλίες μας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μας. Επίσης, πιστεύω ότι η επίσκεψη θα μας βοηθήσει να βρούμε κοινές λύσεις για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων από 1ης Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει: «Οι περιορισμοί είχαν επιβληθεί τον Ιούλιο του 2015 σε μία χαώδη κατάσταση, την οποία προκάλεσε η τότε κυβέρνηση με την ανεύθυνη και περιπετειώδη τακτική διαπραγμάτευσης που ακολουθούσε απέναντι στους πιστωτές. Η άρση τους είναι μία από τις εκκρεμείς υποθέσεις που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εξαλείφουμε έναν παράγοντα αβεβαιότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle απαντώντας στο ερώτημα αν έχει παρέλθει οριστικά η κρίση στην Ελλάδα, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει: «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της μία μακρά περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας. Πρέπει να συνεχίσουμε, με πλήρη επίγνωση του ότι δεν υπάρχουν ούτε μαγικές, ούτε απλές λύσεις».

Είναι όμως έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ύφεσης που διαφαίνεται πλέον στην Ευρώπη; Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «το διεθνές περιβάλλον είναι πολύ άστατο. Οι γεωπολιτικές συγκυρίες, ο προστατευτισμός, οι ροές στις αγορές κεφαλαίων- όλα αυτά αποπνέουν αβεβαιότητα. Ο κίνδυνος ύφεσης είναι υπαρκτός. Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα εξαρτώνται από τη διάρκεια της ύφεσης και από την ανάπτυξη στις οικονομικά ισχυρές χώρες».