Η Μαρία Γκράτσια Κιουρί, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, έλαβε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής για τη συμβολή της στη μόδα και στον φεμινισμό, κατά τη διάρκεια τελετής στο Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας.

«Μέχρι σήμερα παραμένω ένα γεμάτο περιέργεια κορίτσι, που πήγε σχολείο στη Ρώμη για να μάθει σχέδιο μόδας», δήλωσε συγκινημένη η Μαρία Γκράτσια Κιουρί,κατά την ομιλία της στην ιστορική έδρα του Christian Dior, στη λεωφόρο Μοντένι.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο σχεδιαστής Βαλεντίνο Γκαραβάνι, η «σιδηρά κυρία» της μόδας Άννα Γουίντουρ, ο σχεδιαστής Αλμπέρ Ελμπάζ, δημοσιογράφοι του περιοδικού Vogue και στελέχη του ομίλου LVMH στον οποίο ανήκει ο οίκος Dior.

«Είμαι πολύ περήφανη που απονέμω αυτό το βραβείο στην Μαρία Γκράτσια Κιουρί  όχι μόνο γιατί είναι μια εξαιρετική σχεδιάστρια μόδας, αλλά και γιατί αντιπροσωπεύει μια δυναμική προσήλωση στον φεμινισμό. Πιστεύω ότι και οι δύο μας αντλούμε έμπνευση από την ίδια φιλοδοξία, αυτήν που επιτρέπει στις γυναίκες να αξιοποιούν τις δυνατότητες τους», υπογράμμισε η Μαρλέν Σιαπά υφυπουργός Ισότητας της Γαλλίας.

«Σήμερα διαπιστώνω ότι όλες οι νέες που σπουδάζουν και εργάζονται θέλουν να δουν πώς μπορούν να συμφιλιώσουν την επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή. Και θα ήθελα να τους μεταφέρω ένα μήνυμα: πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους και να ακολουθούν τη διαίσθησή τους», δήλωσε από την πλευρά της η  Μαρία Γκράτσια Κιουρί.

Η ίδια ευχαρίστησε επίσης πολλές προσωπικότητες που έγραψαν την ιστορία της μόδας και για τις οποίες η ίδια είχε την τιμή να εργαστεί, όπως τις αδελφές Φέντι και τον Καρλ Λάγκερφελντ, όταν διηύθυνε τους οίκους Fendi και Valentino.

«Χάρη στον Valentino, έμαθα τους βασικούς κανόνες της υψηλής ραπτικής, έναν περίπλοκο χώρο, με τους δικούς του κανόνες που αποτελεί ένα έδαφος δοκιμών, πειραματισμών και ονείρων στον οποίο εκφράζονται οι δεξιοτέχνες της ραπτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά η σχεδιάστρια όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Την ομιλία της έκλεισε με μία ευχαριστία στον όμιλο LVMH:

«Ο Dior είναι ένας οίκος μόδας που ενσαρκώνει τη θηλυκότητα. Τον ευχαριστώ που μου έδωσε φωνή για να βοηθήσω τις γυναίκες», δήλωσε η Κιουρί, ενώ φυσικά δεν παρέλειψε να  ευχαριστήσει και την οικογένειά της για την υποστήριξή της, τον σύζυγό της Πάολο και τα παιδιά της Νίκολο και Ρακέλε.