Το ταξίδι Τσίπρα στα Σκόπια: Αγνοια κινδύνου;
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι και όταν ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφτεί την Αθήνα, τον συνόδευαν δεκάδες επιχειρηματίες και υποτίθεται ότι σημαντικές εμπορικές και άλλες συμφωνίες είχαν υπογραφεί. Τίποτε δεν έχει γίνει έκτοτε
Το στιγμιότυπο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ να ποζάρουν σε μία αναμνηστική σέλφι από το κινητό του Βορειομακεδόνα Πρωθυπουργού είναι χαρακτηριστικό.
Όχι τόσο για την «ιστορικής σημασίας» επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στα Σκόπια.
Όσο για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλήρης συναίσθηση των πολιτικών δεδομένων.
Για την ελληνική κυβέρνηση η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία ανοιχτή πληγή. Και κατά τα φαινόμενα θα αποδειχθεί καταλύτης για την σωρευμένη αντίδραση των πολιτών για τα πάντα.
Υπό κανονικές συνθήκες ο κ. Τσίπρας θα όφειλε να έχει αποφύγει αυτήν την επίσκεψη. Μπορεί να χαμογελά και να ποζάρει στις σέλφι του Ζάεφ, αλλά η στοιχειώδης πολιτική πρόνοια θα τον οδηγούσε στο να μην κάνει ένα τέτοιο ταξίδι τώρα.
Προφανώς κανονικές συνθήκες και τέτοια στοιχειώδης πρόνοια δεν υπάρχουν. Και πιθανότατα δεν υπάρχουν πουθενά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι με κινήσεις σαν κι αυτήν συνεχίζουν να καλλιεργούν ένα ηγετικό προφίλ του Πρωθυπουργού. Δεν τους περνά μάλλον από το μυαλό ότι η εικόνα του στα Σκόπια ενισχύει την δυσαρέσκεια και λειτουργεί βλαπτικά για την κυβέρνηση.
Συντηρεί στην επικαιρότητα την συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν προ εβδομάδων ότι θα ξεχνιόταν με την πάροδο του χρόνου. Δεν πρόκειται να ξεχαστεί τίποτε.
Όλα αυτά κάτι δείχνουν.
Είτε πρόκειται για αυτό που ονομάζεται άγνοια κινδύνου, είτε για μία αλαζονική αντιμετώπιση των πάντων και μία περιφρόνηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, τα οποία ο κ. Τσίπρας έχει ήδη χαρακτηρίσει άμυαλους και αντιδραστικούς, η στάση είναι προβληματική.
Επί της ουσίας δε, οι εντυπώσεις δεν είναι και τόσο θετικές όσο νομίζουν κάποιοι στο Μαξίμου, όταν διαφημίζουν και ότι τον κ. Τσίπρα συνοδεύει κλιμάκιο επιχειρηματιών.
Πέραν της παρουσίας εκπροσώπων των κρατικών επιχερήσεων (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κλπ.), η απορία που γεννάται από την καθ’ όλα θεμιτή συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στο ταξίδι του Πρωθυπουργού είναι και πάλι: τα οφέλη της συμφωνίας τω Πρεσπών για την Βόρεια Μακεδονία είναι προφανή. Τα αντίστοιχα για την Ελλάδα ποια ακριβώς είναι;
Και πάντως όλοι οφείλουν να είναι επιφυλακτικοί για τα μεγάλα λόγια και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται σε τέτοιες συναντήσεις.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι και όταν ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφτεί την Αθήνα, τον συνόδευαν δεκάδες επιχειρηματίες και υποτίθεται ότι σημαντικές εμπορικές και άλλες συμφωνίες είχαν υπογραφεί. Τίποτε δεν έχει γίνει έκτοτε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το ταξίδι του κ. Τσίπρα στα Σκόπια μπορεί πράγματι να αποδειχθεί ιστορικό. Μπορεί και να είναι ένα ακόμη βήμα προς το βραβείο Νομπέλ.
Πιθανότατα όμως θα είναι κατά κύριο λόγο ένας ακόμη καταλύτης για την εκλογική του ήττα.
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τραπεζικές απάτες με τη χρήση της ΑΙ
- Γερμανία και Ισραήλ επεκτείνουν το συμβόλαιο των Arrow 3 και υπογράφουν νέες συμφωνίες
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]







