Άφωνοι έμειναν οι υπεύθυνοι του δήμου των Βρυξελλών όταν διαπίστωσαν ότι το περίφημο Manneken Pis, το άγαλμα-σύμβολο της πόλης σπαταλά καθημερινά έως και 2.500 λίτρα νερού, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί με τις ανάγκες 10 νοικοκυριών.

Την ανακάλυψη έκανε ένας μηχανικός όταν τοποθέτησε μετρητή στο Manneken Pis.

«Η αρχική μας εντύπωση ήταν ότι το νερό που πετούσε το άγαλμα ερχόταν από ένα κλειστό κύκλωμα και δεν υπήρχε νέα κατανάλωση» δήλωσε ο μηχανικός στην εφημερίδα La Dernière Heure.

Ως προσωρινό μέτρο κατασκευάστηκε ένα κανάλι μέσα από το οποίο το νερό που πέφτει θα επιστρέφει στο άγαλμα. Το επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάσταση ενός μόνιμου κυκλώματος.

«Μπορούμε με υπερηφάνια να πούμε ότι για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια το Manneken Pis δεν ουρεί φρέσκο τρεχούμενο νερό. Επόμενος στόχος μας να επιθεωρήσουμε όλα τα συντριβάνια προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοιες σπατάλες» δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου των Βρυξελλών.

Το άγαλμα κατασκευάστηκε το 1619. Ωστόσο αυτό που βρίσκεται κοντά στην Γκραν Πλας των Βρυξελλών είναι αντίγραφο, καθώς το πρωτότυπο φυλάσσεται σε μουσείο.