Ουτρέχτη: Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες από την επίθεση του Τούρκου στο τραμ

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος της πόλης, οι νεκροί από την επίθεση είναι τρεις και οι τραυματίες εννιά

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός του της επίθεσης στην Ουτρέχτη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος της πόλης οι νεκροί από την επίθεση είναι τρεις, ενώ οι τραυματίες πέντε.

Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος επισήμανε ότι οι τρεις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, στην πραγματικότητα θεωρούμε ότι ήταν τρομοκρατικό το κίνητρο» είπε τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να υπάρχουν κι άλλοι» δράστες.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι δήμαρχος έκανε λόγο για εννιά θύματα, η αστυνομία λίγη ώρα αργότερα έριξε τον αριθμό στους πέντε.

Νωρίτερα, η ολλανδική αστυνομία κατονόμασε έναν 37χρονο Τούρκο, τον Γκοκμέν Τανίς ως τον άντρα που ευθύνεται για την επίθεση.

Η εν λόγω φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που πάνοπλοι αστυνομικοί έχουν κυκλώσει ένα κτίριο, κάπου 200 μέτρα από την πλατεία 24ης Οκτωβρίου, όπου έγινε η πρωινή επίθεση, και όπου πιστεύεται ότι έχει ταμπουρωθεί ο δράστης.

Γείτονες του υπόπτου είπαν στο δημοσιογράφο Γερούν Βιλαερτ ότι ο 37χρονος «ήταν διαταραγμένος» ενώ ολλανδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τούρκος ύποπτος είχε καθίσει στις 4 Μαρτίου στο εδώλιο δικαστηρίου στην Ουτρέχτη σε σχέση με υπόθεση βιασμού.

Οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του, τη στιγμή που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το περιστατικό είχε τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης, λίγες ημέρες μετά το χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, από την επίθεση στο τραμ, έχει χάσει τη ζωή του ένας πολίτης ενώ αρκετοί έχουν τραυματιστεί.

Η ολλανδική κυβέρνηση μετά το περιστατικό, κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στη επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη και συγκοινωνιακούς κόμβους.

Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Το χρονικό

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στις 11.45 το πρωί (ώρα Eλλάδας) σε επιβάτες συρμού τραμ της πόλης στο σταθμό της πλατείας 24ης Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι τους ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση.

«Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS.

«Ο δράστης διαφεύγει ακόμη», αναφέρει στο Twitter η αστυνομία καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της.

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του

Η ολλανδική αστυνομία από την πρώτη στιγμή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, χωρίς φυσικά να το επιβεβαιώνει.

Όπως χαρακτηριστικά είπε αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας υπάρχουν διάφορες πτυχές του συμβάντος που πρέπει να διερευνηθούν.

Ο δράστης μετά την επίθεση στο τραμ διέφυγε και από τότε η αστυνομία τον ψάχνει. Είναι άγνωστο αν είναι ένας ή περισσότεροι, όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της ολλανδικής αντιτρομοκρατικής. Αγνωστο παραμένει ακόμη αν οι επιθέσεις με πυροβολισμούς σε άλλα σημεία της Ουτρέχτης έγιναν ταυτόχρονα με την επίθεση στο τραμ ή ακολούθως, καθώς διέφυγε ο δράστης.

Πάντως η Ουτρέχτη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού 5, στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή, ενώ έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας και ανδρών του στρατού σε αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς και τζαμιά, όχι μόνο στη συγκεκριμένη πόλη αλλά και σε άλλες της Ολλανδίας. Στην Ουτρέχτη έχει ζητηθεί από το πρωί στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για ασφάλεια, ενώ κλειδαμπαρωμένα είναι και τα σχολεία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κόσμος

Άγρια επίθεση Λυμπερόπουλου σε Κυρανάκη για τα ταξί - «Εφαρμόζει χουντικές απόψεις στον κλάδο μου»

Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος του ΣΑΤΑ, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στη Βουλή και εν μέσω κινητοποιήσεων των οδηγών ταξί, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υπουργό Μεταφορών, κατηγορώντας τον ακόμη και για απειλές κατά της ζωής του

Παναγιώτης Τζαννετάτος
Παναγιώτης Τζαννετάτος

Μπιενάλε: Η EE δεν θέλει τη Ρωσία και οι καλλιτέχνες το Ισραήλ

Η ΕΕ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση της Μπιενάλε της Βενετίας αν συμμετάσχει η Ρωσία, ενόσω εκατοντάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ.

Ιόλη Μπέη-Κωνσταντινίδη
Ιόλη Μπέη-Κωνσταντινίδη

Με νέα επίθεση σε συμμάχους, ο Τραμπ απειλεί με αμερικανική αποδέσμευση από τα Στενά του Ορμούζ

«Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν 'τελειώναμε' με ό,τι έχει απομείνει από το ιρανικό τρομοκρατικό κράτος και αφήναμε τις χώρες που το χρησιμοποιούν - όχι εμείς - να είναι υπεύθυνες για τα λεγόμενα 'Στενά'», λέει ο Τραμπ

Σύνταξη

Λασποβροχές και βοριάδες στην Αττική – Ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου, η Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας έζησαν έντονα καιρικά φαινόμενα, με λασποβροχή από αφρικανική σκόνη, βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Σύνταξη

Νέες αποκαλύψεις για τον «δράκο» του Πειραιά – Κατηγορείται για επτά επιθέσεις σε γυναίκες

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 36χρονος φέρεται να δρούσε από τον Ιούλιο του 2025 έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2026, στοχοποιώντας γυναίκες κυρίως σε περιοχές κοντά σε σταθμούς μετρό

Αναστασία Σταματοπούλου
Αναστασία Σταματοπούλου
Όλες οι Ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007