Στην αναμονή έως τρία χρόνια 40.000 εφάπαξ
Κατά μέσον όρο η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη έως 25% σε σύγκριση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου
Στην αναμονή έως τρία χρόνια βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι για να πάρουν το ψαλιδισμένο εφάπαξ. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 40.000 αιτήσεις για τη λήψη εφάπαξ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).
Κατά μέσον όρο η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη έως 25% σε σύγκριση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
Tις μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ έχουν οι τομείς που αφορούν τους δημοσίους αλλά και δημοτικούς υπαλλήλους (πρώην ΤΠΔΥ και πρώην ΤΠΔΚΥ), εμποροϋπαλλήλους (πρώην ΤΕΑΥΕΚ) και μεταλλεργάτες (πρώην ΤΑΠΕΜ). Μεγάλη είναι η καθυστέρηση στα πρώην Ταμεία των ναυτικών (αξιωματικών ΤΠΑΕΝ και κατώτερων πληρωμάτων ΤΠΚΠΕΝ), ενώ σημαντικός αριθμός ληξιπρόθεσμων εντοπίζεται και στους κλάδους των μηχανικών και των γιατρών (πρώην ΕΤΑΑ).
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ανά κλάδο, η πορεία των αιτήσεων για χορήγηση εφάπαξ έχει ως εξής:
– Στο πρώην ΤΠΔΥ, για τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων, διεκπεραιώνονται τα αιτήματα που υποβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016.
– Στον κλάδο των δημοτικών υπαλλήλων του πρώην ΤΠΔΥ, στο στάδιο της διεκπεραίωσης βρίσκονται οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Μάιο του 2015.
– Στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΥΤΕΚΩ) ολοκληρώνεται η διαδικασία για τα αιτήματα που υποβλήθηκαν τον Μάιο του 2017.
– Στον πρώην Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ διεκπεραιώνονται τα αιτήματα που κατατέθηκαν τον Νοέμβριο του 2016.
– Στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ), στο στάδιο της διεκπεραίωσης βρίσκονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015.
– Στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΤΑΠΙΤ) ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεων οι οποίες κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015.
– Στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΑΠΙΤ) ολοκληρώνεται η διευθέτηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2017.
– Στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Κατώτερων Πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού ολοκληρώνεται η διεκπεραίωση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015.
– Στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις οι οποίες κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016.
Την ίδια ώρα με προσωρινή σύνταξη – φιλοδώρημα ύψους 400 ευρώ – για πάνω από δύο χρόνια – αναγκάζονται να ζήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ για να πάρουν τις ψαλιδισμένες συντάξεις τους. Οπως μάλιστα αποκαλύπτει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) Βαγγέλης Θεοδωρίδης, είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμότητες σε 50.000 – 55.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη έως το τέλος του έτους, όπως επικαλείται το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα ο ίδιος παρατηρεί ότι και οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης περιμένουν πάνω από δυο χρόνια για να πάρουν την οριστική σύνταξη!
- ΒΗΜΑGAZINO: Έρχεται αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Κλειστά τα κρεοπωλεία στις 14 Δεκεμβρίου – Στήριξη στον αγώνα των αγροτών
- Χάνει τη μπάλα η εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα αλλά χωρίς σύλληψη η κατάθεση «Φραπέ» – «Δεν έχουμε αρμοδιότητα», λέει η πλειοψηφία
- Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πιέζουν για «ελεύθερη οικονομική ζώνη» στο Ντονμπάς – «Θα χρειαστούν εκλογές ή δημοψήφισμα»
- ΠΑΟΚ: Η 11άδα για το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Λουντογκόρετς
- «Είναι βαθιά λάθος»: Το Nemo επιστρέφει το τρόπαιο της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ










