Ανεπαρκείς για τη βιωσιμότητα του χρέους χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος του έγκυρου think tank Bruegel Ζολτ Νταρβάς τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και προβλέπουν 10ετή επέκταση των ωριμάσεων των δανείων ύψους περίπου 130 δισ. του EFSF και 10ετή αναβολή της καταβολής των τόκων.

Μάλιστα, θεωρεί ότι οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν νευρικά, στην περίπτωση που η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδυνθεί, σε τέτοιο βαθμό που να αναγκαστεί η χώρα να επιστρέψει σε νέο Μνημόνιο.
Παράλληλα, δύο έτεροι οικονομολόγοι, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ινστιτούτου CEPS Ντάνιελ Γκρος και ο Φρίντριχ Χέινεμαν, επικεφαλής του τμήματος δημόσιων οικονομικών στο φημισμένο γερμανικό κέντρο έρευνας ZEW, επιδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο προεκλογικών παροχών και μη τήρησης των δεσμεύσεων.

Επιπλέον, ο Χέινεμαν θεωρεί ότι η μη πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «αντιπροσωπεύει ένα πολύ ασθενέστερο αξιόπιστο πλαίσιο δεσμεύσεων» στην μεταπρογραμματική περίοδο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ