ΓΣΕΕ: Καθολικό αίτημα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Το 88% των Ελλήνων κρίνει ως επιτακτική αναγκαιότητα την επαναφορά του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ΓΣΕΕ. Σημαντικό δε στοιχείο είναι ότι το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 91%, στους νέους (18-34 ετών), που έχουν πληρώσει ακριβά την ακραία «ευελιξία» και την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας στα χρόνια της κρίσης.
Το 88% των Ελλήνων πολιτών επισημαίνει την επιτακτική αναγκαιότητα για επαναφορά του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της ΓΣΕΕ. Σημαντικό δε στοιχείο είναι ότι το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 91%, στους νέους (18-34 ετών), που έχουν πληρώσει ακριβά την ακραία «ευελιξία» και την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας στα χρόνια της κρίσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλήνιας Συνδρομητικής Έρευνας που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ στο πεδίο της αγοράς εργασίας, το 88% των Ελλήνων πολιτών στοιχίζεται πίσω από το αίτημα και τη διεκδίκηση της ΓΣΕΕ για την επαναφορά του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΓΣΕ.
Η τηλεφωνική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σταθμισμένο δείγμα (φύλο, ηλικία, ψήφο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές) 1.201 ατόμων ηλικίας από 18 και άνω.
Όπως προκύπτει από τα ποιοτικά και ποσοτικά ευρήματα της Έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων ανεξάρτητα τόσο από το κομματικό πρόσημο της ψήφου τους στις Εθνικές Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, όσο και από την (αυτο)τοποθέτησή τους στο πολιτικό φάσμα θεωρούν τη Συλλογική Αυτονομία ως απαραίτητη προϋπόθεση προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων αποδεικνύοντας σαφώς ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) είναι καθολική κοινωνική απαίτηση.
Το γεγονός, σχολιάζει η ΓΣΕΕ, ότι το υψηλότερο (91%) –μεταξύ των πολύ υψηλών– ποσοστό υποστήριξης της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) καταγράφεται στους νέους 18 έως 34 ετών, «στην ηλικιακή ομάδα δηλαδή που βρίσκεται αντιμέτωπη με φαινόμενα μαζικής ανεργίας, ακραίας ευελιξίας ή υπαμειβόμενης απασχόλησης, αναδεικνύει ξεκάθαρα την αναντικατάστατη λειτουργία της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης αφενός ως θεσμικό μηχανισμό υποστήριξης της ένταξης και παραμονής στην αγορά εργασίας, και αφετέρου σαν κρίσιμο εργαλείο διαφύλαξης της αξιοπρεπούς δουλειάς σε πείσμα όσων εγκληματικά και ανεδαφικά συνεχίζουν να συνδέουν την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με την αύξηση της απασχόλησης».
Σύμφωνα με την έρευνα, προσθέτει η ΓΣΕΕ, η αποκατάσταση του πλαισίου των ΣΣΕ αποτελεί κοινή συνισταμένη όλων των ερωτώμενων, όποια θέση κι αν κατέχουν στην αγορά εργασίας, στην παραγωγική δραστηριότητα και αλυσίδα (Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Γεωργοί, Μισθωτοί ΙΤ& ΔΤ, Άνεργοι, Φοιτητές, Νοικοκυρές, Συνταξιούχοι) αποδομώντας περιθωριακές δογματικές απόψεις περί «συντεχνιασμού».
«Είναι χαρακτηριστικό και δηλωτικό του καθολικού της χαρακτήρα ότι με αυτή συντάσσονται το 82% των Ελεύθερων Επαγγελματιών και το 90% των Αγροτών» τονίζει η ΓΣΕΕ.
Το 81% θέλει βαριά πρόστιμα και ελέγχους για τη μαύρη εργασία
Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, αυτό της αδήλωτης εργασίας που σχετίζεται –άμεσα ή έμμεσα– και με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το 85% των ερωτώμενων κρίνουν ότι στην καταπολέμησή της δύναται να συμβάλλει η εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά και η επιβολή υψηλών προστίμων στους παραβάτες.
«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι η πάγια θέση της ΓΣΕΕ για την επιβολή υποχρεωτικού αριθμού εργαζομένου (τεκμήρια) ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κοινή γνώμη» επισημαίνει η Συνομοσπονδία.
Το 61% των ερωτώμενων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πρόταση με εξειδικευμένο περιεχόμενο, θεωρούν την υιοθέτηση του εν λόγω μέτρου καθοριστική για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
«Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι το σημείο τομής της οικονομικής ανάκαμψης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, της εργασιακής δικαιοσύνης και της υγιούς ανταγωνιστικότητας» τονίζει η ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ «συνεχίζει και θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την πολυμέτωπη παρέμβασή της στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, στα όργανα του ευρωπαϊκού και διεθνούς κοινωνικού διαλόγου, στα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια για την αποκατάσταση της Συλλογικής Αυτονομίας στη χώρα μας».
Α.Τ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλ Σάρα: «Όλα τα εκκρεμή θέματα με τις κουρδικές δυνάμεις θα επιλυθούν» – Συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία
- Βία, ενοχή και το προνόμιο της σιωπής — Δυνατό «ποδαρικό» το His & Hers για τις σειρές του 2026
- Η Χιλή κηρύσσει «κατάσταση καταστροφής» – Τουλάχιστον 16 νεκροί από τις πυρκαγιές
- Παναργειακός-Καλαμάτα 0-2: Επίδειξη δύναμης η «μαύρη θύελλα», στους +7 από τον Πανιώνιο
- Αίγινα: Χωρίς πόσιμο νερό εδώ και έναν μήνα – Τι λένε στο in γιατροί, κάτοικοι και ο δήμαρχος του νησιού
- Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθησαν 4 μέλη συμμορίας που παρίσταναν τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας
- «Ανακωχή» Πάλας – Γκλάσνερ, μένει ο Αυστριακός στον πάγκο των «αετών»
- «Νόμος περί Εξέγερσης» – Το Πεντάγωνο προετοιμάζει 1.500 στρατιώτες για αποστολή στη Μινεσότα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442