Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Γεωπολιτικό λάθος» η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας

ΗΠΑ: «Γεωπολιτικό λάθος» η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας

Σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη ότι το να επιτρέψει χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα ήταν «γεωπολιτικό λάθος» έστειλε την Τετάρτη η κυβέρνηση Ομπάμα. Απηχώντας τις ανησυχίες του ΔΝΤ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή του.

Σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη ότι το να επιτρέψει χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα ήταν «γεωπολιτικό λάθος» έστειλε την Τετάρτη η κυβέρνηση Ομπάμα.

Απηχώντας τις ανησυχίες του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου προειδοποίησε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επεσήμανε τη «βαθιά» απροθυμία μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Ο Λιου τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους.

«Υπάρχουν πολλές άγνωστες (επιπτώσεις) εάν η κατάσταση φθάσει σε ένα σημείο όπου τα πάντα θα καταρρεύσουν στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Λιου, όπως μεταδίδει το Reuters, «Νομίζω ότι το άγνωστο συνιστά έναν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία… Νομίζω ότι είναι σε γεωπολιτικό επίπεδο ένα σφάλμα».

Ο Τζακ Λιου προέτρεψε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Mία συμφωνία άλλωστε για την Ελλάδα δεν είναι δυνατή, σημείωσε, εάν η Αθήνα δε λάβει «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και οι Ευρωπαίοι δε λάβουν «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά την ελάφρυνση του χρέους.

«Πιστεύω ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να ‘περάσει’ νέα δημοσιονομικά μέτρα επιπροσθέτως των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χωρίς να έχει μια ιδέα για τη βιωσιμότητα του χρέους» δήλωσε ο Λιου.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε μπορούν να υποστηρίξουν ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας «χωρίς τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία δεν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα».

«Δεν είναι ότι υπάρχουν πολλά νέα θέματα να αντιμετωπιστούν. Σε μία συγκεκριμένη στιγμή, πρέπει απλά να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις» επανέλαβε ο Λιου.

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο» είπε. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη (να μπει σε) μια τροχιά όπου το χρέος θα καταστεί βιώσιμο και σε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη στο μέλλον» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο