Όλγα Γιαννακοπούλου

«Φτιαγμένο για μια βασίλισσα». Η φράση αυτή, λέγεται ελάχιστα στις μέρες μας, αλλά όσον αφορά τα υποδήματα, ταιριάζει «γάντι» με την πρόσφατη δημιουργία του Roger Vivier που εγκαινίασε το φετινό φεστιβάλ τέχνης, αντίκας και ντιζάιν,«Masterpiece London», με ένα πραγματικό εκπρόσωπο του είδους.
Γνωρίστε, το «A Queen Forever», ένα ζευγάρι παπούτσια διακοσμημένα με διαμάντια 55 καρατίων. Μια έμπνευση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Bruno Frisoni, με αφορμή τον εορτασμό τηςπολυεθνικής γιορτής, «Queen’s diamond jubilee». Ο οίκος, συνδέεται με τη βασιλική ιστορία, καθώς ο Roger Vivier, που καθιέρωσε τα τακούνια στιλέτο στο χώρο της γυναικείας μόδας το 1954, ήταν το ίδιο το πρόσωπο που σχεδίασε τα παπούτσια που η Ελισάβετ ΙΙ φόρεσε το 1953, για την στέψη της.
Το τότε ζευγάρι, ήταν ντυμένο με χρυσό δέρμα και στολισμένο με ρουμπίνια. Το επάνω σχέδιο, αναπαριστούσε το fleur-de-Lys μοτίβο από τις κορώνες St Edward και Imperial State. Η σημερινή εκδοχή του 21ου αιώνα, επανασχεδιασμένη από τον οίκο Roger Vivier και σε στενή συνεργασία με την «The East India Company», είναι επίσης χειροποίητη. Επιβλητική, με μαύρο σατέν, διαμάντια και μαύρα φτερά.
Το καταπληκτικό fleur-de-Lys μοτίβο, αποτελείται από ένα αστραφτερό αστερισμό, 3.500 επίπεδα κομμένων λαμπερών διαμαντιών. Αξιοσημείωτο είναι ότι, με την υψηλή ραπτική κατασκευή του κάθε σανδαλιού, κάθε διαμάντι ράφτηκε ξεχωριστά πάνω στο παπούτσι με μεταξωτή κλωστή και δεν συναρμολογήθηκε το μοτίβο συνολικά ως ένα ξεχωριστό τμήμα και στη συνέχεια να προστεθεί στο υπόλοιπο παπούτσι.
Η φίρμα προσκλήθηκε για πρώτη φορά, από την επιμελήτρια της έκθεσης και σχεδιάστρια κοσμημάτων Carol Woolton, να λάβει μέρος στην πρωτοποριακή έκθεση «Brilliant» τον Μάρτιο -ένα όχι και τόσο εύκολο έργο να έρθει σε πέρας, έχοντας την προθεσμία τριών μόνο μηνών για να ολοκληρωθεί. Δεν αποτελεί έκπληξη, το ότι 17 τεχνίτες της «The East India Company», συνδεδεμένης με τα διαμάντια και τη βασιλεία (γνωστή για την εξόρυξη και στη συνέχεια παρουσίαση του θρυλικού Koh-I-Noor διαμαντιού στη βασίλισσα Βικτώρια το 1877) εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν το αδαμάντινο όραμα του Frisoni.
Η Woolton, λέει: «Όλο και αυξάνονται οι τσάντες και τα παπούτσια που γίνονται τα νέα κοσμήματα, με σχέδια να υπογραμμίζονται από κρυστάλλινες λάμψεις διαφόρων σχημάτων, αλλά ο Bruno Frisoni έχει χρησιμοποιήσει το κατ’ εξοχήν «υψηλής ραπτικής» διακοσμητικό υλικό, το διαμάντι, για να δημιουργήσει ένα λαμπερό κόσμημα για το πόδι».
(από το wallpaper.com)

gamos.gr