Μανιάτης: Σύντομα θα «ξεμπλοκάρουν» έργα του Κτηματολογίου μέσω ΕΣΠΑ
Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη χρηματοδότηση έργων του Εθνικού Κτηματολογίου με κονδύλια του ΕΣΠΑ, γνωστοποίησε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης. «Περιμένουμε αυτές τις ημέρες την οριστικοποίηση των χρηματοδοτήσεων και την κατανομή τους ανά έτος, έτσι ώστε το 2020 η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει το Εθνικό της Κτηματολόγιο», ανέφερε.
Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη χρηματοδότηση έργων του Εθνικού Κτηματολογίου με κονδύλια του ΕΣΠΑ, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε εκδήλωση για τον μετασχηματισμό του Προσωρινού Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης σε Οριστικό.
«Περιμένουμε αυτές τις ημέρες την επίλυση του μεγάλου προβλήματος, την οριστικοποίηση των χρηματοδοτήσεων και την κατανομή τους ανά έτος, έτσι ώστε το 2020 η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει το Εθνικό της Κτηματολόγιο», ανέφερε ο υπουργός.
Η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ) έχει προκηρύξει 28 μεγάλες μελέτες κτηµατογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη «πάρα πολύ σύντομα θα μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως στην εταιρεία, ώστε να προχωρήσουμε στις πρώτες κατακυρώσεις και αμέσως μετά στην υπογραφή των συμβολαίων».
Όσον αφορά την πρόοδο του έργου της κτηματογράφησης ο υπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι «το 2014 να αποτελέσει το μεγάλο έτος των τομών του εθνικού κτηματολογίου σε όλα τα ζητήματα», καθώς «έχοντας καταχωρήσει περίπου 20% των δικαιωμάτων της χώρας, μπορούμε πιο αισιόδοξα να κοιτάμε στο πώς θα οργανώσουμε και θα καταχωρήσουμε το υπόλοιπο 80%».
«Το εθνικό κτηματολόγιο θέλουμε να μην αποτελεί απλώς μία καταγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων των ιδιωτών ή του δημοσίου, αλλά τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό, τη βασική αναπτυξιακή σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα, πάνω στην οποία θα δοκιμάζεται κάθε μέρα η αναπτυξιακή απόφαση οποιουδήποτε στελέχους- από τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, μέχρι τον υπουργό και τον πρωθυπουργό της χώρας», ανέφερε ο κ. Μανιάτης, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση αφότου υπάρχει σύγχρονο ελληνικό κράτος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
- «Ο Σπανούλης είναι ο μεγάλος στόχος της Ντουμπάι»
- «Άκυρο» στην αγωγή Τραμπ κατά της Wall Street Journal για την ευχετήρια κάρτα στον Έπσταϊν
- Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης: Το ντέρμπι του UEFA Champions League έρχεται στο MEGA
- Μια νύχτα μόνο: Οι σχέσεις δοκιμάζονται
- Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε λύκειο – Τουλάχιστον 13 τραυματίες, αναφορές για ομήρους μαθητές
- Φάμελλος: Πυρά σε Μητσοτάκη για Λαζαρίδη – «Σταθερότητα για τους απατεώνες, κατάντια για την Ελλάδα»
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442