Γεράσιμος Ανδρεάτος: «Η επιμονή μου στο γνήσιο λαϊκό τραγούδι μπορεί να κούρασε»
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, είναι ένας από τους αυθεντικούς λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του και ένας σεμνός καλλιτέχνης. Λίγο πριν ανηφορίσει στο Θέατρο Βράχων για να συναντήσει τον Παντελή Θαλασσινό και άλλους καλλιτέχνες στις 6/09, «συναντάει» το in.gr για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. «Το Καλό Συναπάντημα» ανηφορίζει στους «βράχους» (στο Θέατρο Βράχων) στις 6 […]
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, είναι ένας από τους αυθεντικούς λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του και ένας σεμνός καλλιτέχνης. Λίγο πριν ανηφορίσει στο Θέατρο Βράχων για να συναντήσει τον Παντελή Θαλασσινό και άλλους καλλιτέχνες στις 6/09, «συναντάει» το in.gr για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
«Το Καλό Συναπάντημα» ανηφορίζει στους «βράχους» (στο Θέατρο Βράχων) στις 6 Σεπτεμβρίου για μια μεγάλη συναυλία, ενώ έπεται και συνέχεια. Μιλήστε μας για αυτή τη σύμπραξή σας επί σκηνής με τον Παντελή Θαλασσινό και άλλους εξαιρετικούς ερμηνευτές, ποια συναισθήματα σάς δημιουργεί; «Μια συνεύρεση επί σκηνής με τον Παντελή Θαλασσινό αλλά και με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, που αποτελούμε στενή καλλιτεχνική παρέα, είναι πάντα συναρπαστική. Πόσο μάλλον που με τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου, μετά από τη σύμπραξή μας στη συναυλία του Παντελή στην Τεχνόπολις, ετοιμάζουμε δίσκο και το πρώτο τραγούδι μας θα το παρουσιάσουμε στους «βράχους» στις 6/09 και στη Μονή Λαζαριστών στις 10/09 με χορωδία από το «καλό συναπάντημα»!»
Θα χαρακτηρίζατε τον Παντελή Θαλασσινό ως έναν πολύτιμο συνεργάτη και επιπλέον ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που έχετε ξεχωρίσει σε εκείνον; «Με τον Παντελή μας συνδέει μια μακρόχρονη και πολύ επιτυχημένη συνεργασία (13 Φεγγάρια, Πανσέληνος, δίσκος «Όλα πολύτιμα» και πολλές άλλες εμφανίσεις), αλλά κυρίως μια βαθιά φιλία που δεν συναντάς εύκολα σήμερα. Ο φίλος μου έχει πολλές αρετές. Είναι ειλικρινής, συνεπής, πανέξυπνος με φοβερό χιούμορ, δημιουργικότατος σε βαθμό που με εκπλήσσει κάθε φορά και πολύ γενναιόδωρος. Διαθέτει πολλά ακόμα αλλά θα μας δοθεί κι άλλη ευκαιρία να τα αναπτύξουμε…»
Θα μου επιτρέψετε να δανειστώ τον τίτλο του άλμπουμ «Όλα Πολύτιμα» που κάνατε μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό και να ρωτήσω τι θα ορίζατε ως «πολύτιμα» για εσάς; «Πολύτιμη είναι μια φιλία που κρατάει χρόνια και βασίζεται στην αλληλοεκτίμηση και στην αγάπη. Γενικεύοντας θα έλεγα ότι πολύτιμη είναι κάθε σχέση που βασίζεται στην αγάπη και στην ειλικρίνεια αρχίζοντας από αυτή με τον εαυτό μας.»
Είστε ένας καλλιτέχνης συνεπής τόσο ως προς το ρεπερτόριό σας όσο και ως προς το κοινό σας. Ωστόσο δεν φοβηθήκατε να πειραματιστείτε αλλά και να πάρετε τα ρίσκα σας. Έχετε μετανιώσει για κάποιες επιλογές σας στη μουσική σας πορεία; Τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω; «Θεωρώ ότι η επιμονή μου σε αυτό που αποκαλούμε γνήσιο λαϊκό τραγούδι μπορεί να κούρασε κάπως τους νεαρότερους ακροατές μου που περιμένουν κάτι πιο «φρέσκο» από εμένα. Έχοντας ολοκληρώσει έναν τέτοιο κύκλο, ο δίσκος που έγραψε για μένα ο Σταμάτης (Χατζηευσταθίου) θα έλεγα ότι με εκφράζει απόλυτα σήμερα και ανυπομονώ να σας τον παρουσιάσω!»
Δισκογραφικές και διαδίκτυο: Μεγάλη ή μικρή εμπειρία έχετε και από τα δυο. Ποιο θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή για τη δουλειά ενός καλλιτέχνη αλλά και για τον ίδιο τον καλλιτέχνη; «Ο συνδυασμός και των δύο είναι απαραίτητος γιατί υπάρχει παντού κοινό που περιμένει να ενημερωθεί.»
Πολλοί τραγουδιστές χαρακτηρίζουν το τραγούδι ως μια μορφή λύτρωσης και το πάλκο-τη σκηνή ως φυσικό τους χώρο. Ισχύει το ίδιο και για τον καλλιτέχνη και άνθρωπο, Γεράσιμο Ανδρεάτο; «Σέβομαι το τραγούδι και την επαφή μου μέσω αυτού με το κοινό απεριόριστα. Θεωρώ ότι με έχει βοηθήσει να ανακαλύψω πολλά πράγματα για μένα και να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Και αν για εμένα σαν καλλιτέχνη θα μπορούσε να είναι ο φυσικός μου χώρος, για εμένα σαν άνθρωπο δεν θα μπορούσε με τίποτα! Μου δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από το καλό που μου κάνει. Το έχει περιγράψει και αυτό ο Σταμάτης στο τραγούδι «Τα μικρόβια», «…Δυο μικρόβια στο σώμα μου ζητούν μια νύχτα ακόμα ποιο απ’ τα δυο να εξοντώσω τον εαυτό μου να ενώσω…»»
Θεωρείτε πως ένας καλλιτέχνης, με όποια μορφή της Τέχνης και αν ασχολείται, είναι «ψώνιο», αποζητά την αποδοχή, την αναγνωρισιμότητα, το χειροκρότημα; Θα χαρακτηρίζατε έτσι και τον εαυτό σας, έστω κάποια στιγμή στη μακρόχρονη καριέρα σας; «Βεβαίως και είναι έτσι! Έχει τεράστια σημασία όμως πώς το διαχειρίζεται κανείς αυτό. Το στοίχημα για μένα είναι μέσα από το τραγούδι να εκφράσω τον βαθύτερο εαυτό μου, να τον αναγνωρίσω, να τον αποδεχτώ και να τον βελτιώσω. Η αποδοχή και το χειροκρότημα του κοινού είναι για μένα μια ενθάρρυνση για να βρω το θάρρος να αντιμετωπίσω τους δαίμονές μου. Αυτό μου γεννά ένα αίσθημα ευθύνης να προσφέρω ανταποδοτικά ό,τι πιο ευγενές και πολύτιμο κρύβω μέσα μου.»
Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως έναν επιτυχημένο ερμηνευτή και ποια είναι τα στοιχεία που συντελούν στο να χαρακτηριστεί ένας καλλιτέχνης επιτυχημένος; «Επιτυχημένος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας καλλιτέχνης που καταφέρνει με την ερμηνεία του να συγκινήσει το ακροατήριο. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου. Ξέρω όμως κάποιους ανθρώπους που μου μίλησαν ζεστά…»
Αν κάνατε την κριτική σας, τόσο για το σημερινό λαϊκό τραγούδι όσο και για τη σημερινή κοινωνία, ποιο θα ήταν το σχόλιό σας και εντέλει το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήγατε; «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από ανώριμους ανθρώπους με εξουσία και χρήμα να μας υποθηκεύσουν τις ζωές αλλά εγώ πιστεύω στη δύναμη του Καλού. Το κακό, όσο κι αν μας μπερδεύει και μας δυσκολεύει, δεν μπορεί να στεριώσει και να βγάλει ρίζες. Είναι στη φύση του καλού να αναγεννιέται και στη φύση του κακού να αντιδρά. Η αντίδραση δεν μπορεί να ανακόψει την Δημιουργία!»
Τι συμβουλή έχετε να δώσετε στους νέους τραγουδιστές; «Να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους και το τραγούδι με ευθύνη.»
Τι φέρνει για τον Γεράσιμο Ανδρεάτο η νέα σεζόν που ξεκινά; «Νέο δίσκο που με εκφράζει απόλυτα, συνεργασία με έναν πολύτιμο φίλο (Σταμάτης Χατζηευσταθίου) και πολλά καινούργια όνειρα…»
Σε ποιους νιώθετε την ανάγκη να πείτε ένα μεγάλο ευχαριστώ; «Σε όλους όσους προσπαθούν για το καλύτερο…»
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.