Διαψεύδει ο Πούτιν αναβίωση σοβιετικής βάσης κατασκοπείας στην Κούβα
Διαψεύδει ο Βλαντιμίρ Πούτιν πληροφορίες του ρωσικού Τύπου για σύναψη συμφωνίας με την Κούβα προκειμένου να επαναλειτουργήσει το μεγάλο σοβιετικό κατασκοπευτικό κέντρο παρακολούθησης στη Λούρδη, κοντά στην Αβάνα.
Διαψεύδει ο Βλαντιμίρ Πούτιν πληροφορίες του ρωσικού Τύπου για σύναψη συμφωνίας με την Κούβα προκειμένου να επαναλειτουργήσει το μεγάλο σοβιετικό κατασκοπευτικό κέντρο παρακολούθησης στη Λούρδη, κοντά στην Αβάνα.
Μιλώντας κατά τις εργασίες της συνόδου των χωρών της ομάδας Brics στη Βραζιλία, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία «ανταποκρίνεται στις αμυντικές της ανάγκες χωρίς αυτό το συστατικό», μεταδίδει το BBC.
Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν στην Αβάνα συμφωνήθηκε η επαναλειτουργία της βάσης της Λούρδης, την οποία είχε κλείσει ο Ρώσος πρόεδρος το 2001 επικαλούμενος το κόστος λειτουργίας.
Πηγή των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας είχε επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της Kommersant, λέγοντας ότι συνήφθη «συμφωνία-πλαίσιο» κατά το ταξίδι Πούτιν στην πρωτεύουσα της Κούβας την περασμένη εβδομάδα.
Η λειτουργία της βάσης της Λούρδης είχε ξεκινήσει το 1967 συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τις σοβιετικές υπηρεσίες, ενώ χειριζόταν επίσης τη μυστική επικοινωνία του σοβιετικού Ναυτικού.
Επί σοβιετικής εποχής η βάση απασχολούσε 3.000 ειδικούς, και το 1990 το προσωπικό μειώθηκε περίπου στο μισό. Η Kommersant ανέφερε ότι σήμερα δεν θα χρειαζόταν στελέχωση της βάσης σε αυτό το επίπεδο εξαιτίας του εκσυγχρονισμού της τεχνολογίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Γιώργος Κοροπούλης και οι «Αναμνήσεις από τη ζωή του Παπαδιαμάντη» ως αντίδοτο στη γενικευμένη λήθη
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Για την πρόκριση οι «πράσινες», για να μείνουν στο κόλπο οι «ερυθρόλευκες»
- Θεσσαλονίκη: Aπολογείται σήμερα ο 19χρονος που ήταν παρών στη δολοφονία του Κλεομένη στη Καλαμαριά
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ο μπερές της «Υπολοχαγού Νατάσσα» έγινε έκθεμα σε μουσείο
- Γιώργος Τσαγκαράκης: Κατασχέθηκαν 400 πίνακες εκ των οποίων 8 είναι πλαστοί
- Πούτιν: Η Μόσχα παραμένει φίλη και αξιόπιστος εταίρος της Τεχεράνης
- Τιτανομαχία Καραλή – Ντουπλάντις στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου
- Θεσσαλονίκη: Κλήσεις σε 1.750 οδηγούς για παράνομο παρκάρισμα μπροστά σε κάδους – Πόσο είναι το πρόστιμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442