Η Θεά Άρτεμις εκλάπη από νωπογραφία ανεκτίμητης αξίας στην Πομπηία
Τμήμα νωπογραφίας ανεκτίμητης αξίας κλάπηκε από τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές και η UNESCO με καθυστέρηση αρκετών ημερών προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι έρευνες. Πρόκειται για τμήμα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών από την Οικία του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, στο οποίο εικονιζόταν η Θεά Άρτεμις.
Τμήμα νωπογραφίας ανεκτίμητης αξίας κλάπηκε από τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές και η UNESCO με καθυστέρηση αρκετών ημερών προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι έρευνες. Πρόκειται για τμήμα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών από την Οικία του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, στο οποίο εικονιζόταν η Θεά Άρτεμις.
Η νωπογραφία βρισκόταν σε χώρο όπου απαγορεύεται η πρόσβαση στο κοινό και το κομμάτι αφαιρέθηκε με κάποιο μεταλλικό εργαλείο.
Η κλοπή είχε αναφερθεί στις 12 Μαρτίου από φύλακα της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Ενημερώθηκε άμεσα η αστυνομία όμως αποφασίστηκε να μην ανακοινωθεί απολύτως τίποτα «για να μην τεθούν σε κίνδυνο τις έρευνες», τονίζεται στην ανακοίνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Πομπηίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica πρόσφατα είχε κλαπεί και ένα άλλο τμήμα νωπογραφίας από το εργαστήριο όπου είχε μεταφερθεί για να συντηρηθεί, όμως τον Ιανουάριο οι άγνωστοι δράστες το επέστρεψαν στις αρχές, στέλνοντάς το με τo… ταχυδρομείο.
Οι κλοπές αυτές εντείνουν τις ανησυχίες στην Ιταλία για την εγκατάλειψη της Πομπηίας. Αρκετές ημέρες πριν τρία κτίσματα στον αρχαιολογικό χώρο κατέρρευσαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες παρόμοιες καταστροφές.
«Λυπήθηκα πολύ με την είδηση της απώλειας μιας αρχαίας νωπογραφίας» δήλωσε η Επίτροπος Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανδρούλα Βασιλείου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Να κοπεί η ανοησία ότι τις υποκλοπές τις έκαναν «ιδιώτες»
- Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη για υποκλοπές: «Θα λογοδοτήσετε, δεν σας ανήκει το κράτος – Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους»
- Καλά πήγε αυτό: Θεατές γιούχαραν το αφιέρωμα των César Awards στη Μπριζίτ Μπαρντό
- Στο επίκεντρο η αποκατάσταση του οδικού δικτύου Δήμου Μετεώρων
- «Ψεύτες με σύμπλεγμα Θεού»: Οργή Πενταγώνου κατά Anthropic για τα όρια της στρατιωτικής ΑΙ
- Λουτράκι: Νεκρός 17χρονος από μαχαιριές



