Διευκρινίσεις Θεοχάρη για το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών
Διευκρινίσεις για την υποβολή της προσωρινής δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών παρέσχε ο γγ Εσόδων, Χ.Θεοχάρης, μετά από τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) για τις ασάφειες στο νόμο και τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών.
Διευκρινίσεις για την υποβολή της προσωρινής δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών παρέσχε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρης, μετά από τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) για τις ασάφειες στο νόμο και τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών.
Η ΠΟΦΕΕ αντέδρασε για το γεγονός ότι εγκύκλιος του κ. Θεοχάρη (ΠΟΛ 1049/2014) προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2014 υπόχρεοι στην αποστολή προσωρινής δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών είναι ακόμα και όσοι δεν έχουν παρακρατούμενο φόρο.
Βάσει της εγκυκλίου, «εργοδότες υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία σε εργαζόμενους ή υπαλλήλους τους, έχουν την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αυτής ακόμα και στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για απόδοση. Ειδικά στην περίπτωση που οι υπόχρεοι εργοδότες παύουν να απασχολούν προσωπικό, υποχρεούνται να υποβάλλουν προσωρινή δήλωση και να συμπληρώνουν την ειδική ένδειξη που αναγράφεται επί του εντύπου, προκειμένου να μην εκδοθεί πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.»
Οι φοροτέχνες απευθύνθηκαν για το ζήτημα στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας η οποία ενημέρωσε πως θα πρέπει να σταλεί μέχρι τέλος Μαρτίου μία μηδενική προσωρινή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών για όλους τους ενεργούς επαγγελματίες, κάτι που ωστόσο δεν προκύπτει από την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Ερωτηθείς για το εάν τα μηδενικά ΦΜΥ θα υποβάλλονται ανά μήνα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως η μηδενική προσωρινή δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών θα υποβάλλεται μόνον μια φορά από την επιχείρηση για να δηλώσει πως δεν έχει άλλη υποχρέωση.
«Δεν νομίζω τα μηδενικά κάθε μήνα. Μόνο μια φορά για να δηλώσει πως δεν έχει άλλη υποχρέωση» απάντησε μέσω Τwitter ο κ. Θεοχάρης.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442