
To ΔΝΤ διακρίνει κίνδυνο επανεμφάνισης των ελλειμμάτων
Τον κίνδυνο επανεμφάνισης των ελλειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με τα περιχαρακωμένα κατεστημένα συμφέροντα επικαλείται το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, βάζοντας διαρκώς στο τραπέζι νέες αξιώσεις.
Τον κίνδυνο επανεμφάνισης των ελλειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με τα περιχαρακωμένα κατεστημένα συμφέροντα επικαλείται το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, βάζοντας διαρκώς στο τραπέζι νέες αξιώσεις.
Το Ταμείο, μέσω των στελεχών του, υποστηρίζει πως ανησυχεί για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και αναφέρει πως παρά την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και το πρωτογενές πλεόνασμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλη καθυστέρηση.
Ερμηνεύει, δε, τις καθυστερήσεις ως έλλειψη πολιτικής βούλησης και προειδοποιεί για τον κίνδυνο μη έγκαιρης καταβολής των δόσεων εάν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν προχωρήσουν άμεσα.
Γνωρίζοντας πως τον Μάιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα και τοκοχρεολύσια ύψους 9,8 δισ. ευρώ, η τρόικα πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση να προσχωρήσει στις θέσεις της αναφορικά με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις (απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, φάρμακα, εμπορικές μισθώσεις, τιμή πώλησης βιβλίων κ.α.) ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την έγκυρη εκταμίευση των δόσεων δ’ τριμήνου 2013 – α’ τριμήνου 2014 ύψους 14,1 δισ. ευρώ.
Μάλιστα στελέχη της ΕΕ, αλλά και του ΔΝΤ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο στο Eurogroup της 10ηςΜαρτίου να αποφασισθεί η σύνδεση της εκταμίευσης των δόσεων με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα έως τοEurogroupτης Αθήνας την 1η Απριλίου.
Το ΔΝΤ -το οποίο δηλώνει λιγότερο διατεθειμένο να ερμηνεύσει τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών ως «περιστασιακό φαινόμενο» εν όψει των Ευρωεκλογών και ζητά πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα- εφόσον ικανοποιηθεί από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων θα εξετάσει στα τέλη Απριλίου – αρχές Μάιου την εκταμίευση των δόσεων ύψους 5,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (δ’ τριμήνου 2013 – α’ τριμήνου 2014) υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει ενδιάμεσα από την Ευρωζώνη ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο έως τον Απρίλιο 2015.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
- Ίντερ Μαϊάμι – Βανκούβερ Γουάιτκαπς 3-1: Πρωταθλητής MLS ο Λιονέλ Μέσι (pic)
- «Βόμβες» από Σαλάχ για Σλοτ και διοίκηση της Λίβερπουλ: «Το κλαμπ με… πετάει στις ρόδες του λεωφορείου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)




































![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442