Πέθανε η Τουρκάλα χορεύτρια που ενέπνευσε τη φελινική «Ντόλτσε Βίτα»
Η Αϊσέ Νανά, η Τουρκάλα χορεύτρια της κοιλιάς και στριπτιζέζ, η ιστορία της οποίας αποτέλεσε έμπνευση για να δημιουργήσει ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι την κλασική ταινία του Λα Ντόλτσε Βίτα, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών.
Η Αϊσέ Νανά, η Τουρκάλα χορεύτρια της κοιλιάς και στριπτιζέζ, η ιστορία της οποίας αποτέλεσε έμπνευση για να δημιουργήσει ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι την κλασική ταινία του Λα Ντόλτσε Βίτα, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών.
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, η Νανά, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Κιάς Νανά, πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε νοσοκομείο της Ρώμης.
Είχε γίνει διάσημη έπειτα από ένα στριπτίζ της, το 1958, σε εστιατόριο της Ρώμης.
Η σκηνή απαθανατίσθηκε από τον Τάτσιο Σεκιαρόλι, το θρυλικό φωτογράφο του δρόμου που αποτέλεσε το πρότυπο για τον χαρακτήρα Παπαράτσο στην ταινία του 1960, με πρωταγωνιστές την Ανίτα Έκμπεργκ και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στο εστιατόριο Ρουγκαντίνο, ενώ το πάρτι συνεχιζόταν και το έκλεισε για προσβολή της δημοσίας αιδούς, αλλά ο Σεκιαρόλι κατάφερε να διαφύγει με το φιλμ των φωτογραφιών της Νανά, η οποία είχε μείνει μόνο με το εσώρουχό της.
Οι φωτογραφίες προκάλεσαν σκάνδαλο όταν δημοσιεύθηκαν αρκετές ημέρες αργότερα, αλλά το επεισόδιο έδωσε στον Φελίνι την έμπνευση για μια ταινία που ήθελε να κάνει γύρω από την αργόσχολη, εύπορη κοινωνία των καφέ της Ρώμης.
Ο τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθέτης αναδημιούργησε τη σκηνή του στριπτίζ στην ταινία, με την ηθοποιό Νάντια Γκρέι να υποδύεται την Νανά.
Η Νανά συνέχισε με μικρούς ρόλους σε αρκετές ταινίες Ιταλών σκηνοθετών, ανάμεσα στους οποίους ένας ρόλος στην Ιστορία της Πιέρα του Μάρκο Φερέρι, το 1983.
Η Νανά ήταν μία από τους τελευταίους εν ζωή πρωταγωνιστές της εποχής του Ντόλτσε Βίτα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν έδαφος τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ISW, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2023
- Ιράν: Σε «αποκλιμάκωση» καλεί η Σαουδική Αραβία μετά την επανέναρξη των πυρών στα Στενά του Ορμούζ
- Νέα Υόρκη: Βανδαλισμοί σε σπίτια και συναγωγές με σβάστικες και τις λέξεις «χάιλ Χίτλερ»
- Παραγουάη: 13 χρόνια κάθειρξη σε γερουσιαστή για ξέπλυμα χρήματος από διακίνηση ναρκωτικών
- Ιαπωνία: Αστρονόμοι ανακάλυψαν ατμόσφαιρα σε έναν παγωμένο «διαστημικό βράχο» στην περιοχή του Πλούτωνα
- Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ανακοινώνει ο Ζελένσκι



