Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σφοδρή πολεμική στη Γαλλία για την απέλαση 15χρονης Ρομά

Σφοδρή πολεμική στη Γαλλία για την απέλαση 15χρονης Ρομά

Σφοδρή πολεμική έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά τη σύλληψη μιας 15χρονης μαθήτριας Ρομά, της Λεονάρντα, στις 9 Οκτωβρίου, η οποία μόλις σχόλασε από το σχολείο της απελάθηκε στο Κόσοβο. Η ενέργεια αυτή πυροδότησε έντονες επικρίσεις για τον σοσιαλιστή υπουργό Εσωτερικών, Μάνουελ Βαλς, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ξεπουλάει τις «αξίες» της Αριστεράς.

Σφοδρή πολεμική έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά τη σύλληψη μιας 15χρονης μαθήτριας Ρομά, της Λεονάρντα, στις 9 Οκτωβρίου, η οποία μόλις σχόλασε από το σχολείο της απελάθηκε στο Κόσοβο, από όπου κατάγεται. Η ενέργεια αυτή πυροδότησε έντονες επικρίσεις για τον σοσιαλιστή υπουργό Εσωτερικών, Μάνουελ Βαλς, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ξεπουλάει τις «αξίες» της Αριστεράς.

Σύμφωνα με το RESF, το Δίκτυο Παιδείας Χωρίς Σύνορα, η μαθήτρια, η οποία μαζί με τους γονείς και τα πέντε αδέλφια της είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν το γαλλικό έδαφος, συνελήφθη στην ανατολική Γαλλία από αστυνομικούς καθώς βρισκόταν μαζί με τους συμμαθητές της μέσα σε σχολικό λεωφορείο.

Με βάση τη μαρτυρία μιας εκπαιδευτικού που βρισκόταν επίσης μέσα στο σχολικό, την οποία επικαλείται το RESF, ο δήμαρχος της περιοχής στην οποία βρίσκεται το σχολείο τηλεφώνησε στην έφηβη και ζήτησε από τους καθηγητές να σταματήσουν το σχολικό λεωφορείο.

«Του είπα ότι δεν μπορεί να μου ζητάει ένα τέτοιο πράγμα επειδή το βρίσκω εντελώς απάνθρωπο», διηγήθηκε η ίδια.

Το σχολικό τελικά σταμάτησε σε έναν χώρο στάθμευσης, όπου πήγαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν την 15χρονη. Οι καθηγητές του σχολείου, στο οποίο πήγαινε η Λεονάρντα και μια από τις αδελφές της, δήλωσαν «βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να σταλούν παιδιά που κατάγονται από την μειονότητα των Ρομά σε χώρες τις οποίες ούτε καν γνωρίζουν και δεν μιλούν την γλώσσα τους».

Τριβές στην κυβέρνηση

Η υπόθεση προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς στην συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ σημειώνεται μετά τις πρόσφατες κατηγορίες για ρατσισμό που διατυπώθηκαν κατά του υπουργού Μανουέλ Βαλς, που είναι ανερχόμενο αστέρι της αριστεράς.

Ο Βαλς είχε ήδη σοκάρει τον Σεπτέμβριο ένα κομμάτι της αριστεράς αμφισβητώντας την ικανότητα και την βούληση για την ενσωμάτωση των 20.000 Ρομά που ζουν στην Γαλλία. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι εφαρμόζει «με αυστηρότητα τις αποφάσεις απομάκρυνσης, επιβλέποντας σχολαστικά την τήρηση του σεβασμού των δικαιωμάτων των ξένων που αποτελούν το αντικείμενο ενός μέτρου απομάκρυνσης».

Ωστόσο, την Τετάρτη, τη στιγμή που οι επικρίσεις φουντώνουν στους κόλπους του ιδίου του κόμματός του, ο Βαλς ξεκίνησε μια «διοικητική έρευνα» για τις «συνθήκες απέλασης της μαθήτριας.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν υπογράμμισε σε ένα μήνυμά του στο Twittter ότι η αριστερά «δεν θα πρέπει να συμβιβάζεται όσον αφορά τις αξίες της, με κίνδυνο να χάσει την ψυχή της».

Ο πρώτος επίσης από τους υπουργούς που αντέδρασε, ο υπουργός Παιδείας, Βενσάν Πεγιόν,λέγοντας πως «η κατάσταση αυτή να μην επαναληφθεί» και «να διαφυλάξουμε τις αρχές μας όσον αφορά τα δικαιώματα και τις αρχές μας όσον αφορά τον ανθρωπισμό στο μέλλον», επέμεινε ο υπουργός.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ ζήτησε από την πλευρά του την επιστροφή της μαθήτριας στην τάξη της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο