«Όχι» του ΣτΕ στο νέο παράβολο για ασφαλιστικά μέτρα σε διαγωνισμούς Δημοσίου
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την καταβολή αυξημένου παραβόλου (1% της προϋπολογισθείσας αξίας του διαγωνισμού), ως προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την καταβολή αυξημένου παραβόλου (1% της προϋπολογισθείσας αξίας του διαγωνισμού), ως προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Έτσι, για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία αφορούν διαγωνισμούς δημοσίων έργων και προμηθειών, θα ισχύει το παλαιό δικονομικό καθεστώς, δηλαδή η καταβολή παραβόλου των 100 ευρώ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το επίμαχο αυξημένο παράβολο θα επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος χάσει τη δίκη, δηλαδή στην περίπτωση κατά την οποία απορρίπτεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει.
Η απόφαση βασίστηκε στην ερμηνεία της συνταγματικής αρχή της αναλογικότητας, των ευρωπαϊκών οδηγιών, του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος δικαστικής προστασίας και της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισημαίνει ότι «η υποχρέωση καταβολής του συνολικού ποσού του παραβόλου εξαρχής, ακόμη και όταν αυτό ανέρχεται στο ανώτατο όριο των 50.000 ευρώ, συνιστά υπέρμετρο περιορισμό του προστατευόμενου από τις συνταγματικές και υπερνομοθετικές διατάξεις δικαιώματος παροχής έννομης δικαστικής προστασίας που υπερακοντίζει τον σκοπό του νομοθέτη».
Η απόφαση αφορά την από 4/12/2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και το άρθρο 28 του Ν. 4111/2013.
Μπορεί τα New Year's resolutions να μοιάζουν λίγο αστεία, αλλά αν είναι να μπούμε σε αυτό το «παιχνίδι» ας το κάνουμε σωστά. Τα μυστικά για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι σπόροι chia μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.