Αναγκαία η συμφωνία με την τρόικα για την έξοδο από την κρίση λέει ο Κ.Χατζηδάκης
«Η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να εξασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις για το πότε και πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση» τόνισε ο Κ.Χατζηδάκης προσθέτοντας με νόημα ότι «η Ευρώπη έχει βοηθήσει σημαντικά, αλλά πρέπει και αυτή να κάνει μαζί μας, το τελευταίο μίλι». Στα μέτρα που με την στήριξη της ΕΕ θα οδηγήσουν στην «οριστική αλλαγή γηπέδου», ο υπουργός κατατάσσει τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, αλλά και την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Στοίχημα αποτελούν και οι ιδιωτικοποιήσεις με τον Ν.Μηταράκη να δηλώνει ότι «εργαζόμαστε σκληρά για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO».
«Η συμφωνία με την Τρόικα μπορεί να εξασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις για το πότε και πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας με νόημα ότι «η Ευρώπη έχει βοηθήσει σημαντικά, αλλά πρέπει και αυτή να κάνει μαζί μας, το τελευταίο μίλι. Άλλωστε, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλες τις πλευρές. Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης».
Στα μέτρα που με την ευρωπαϊκή στήριξη θα οδηγήσουν στην «οριστική αλλαγή γηπέδου» για την Ελλάδα, ο υπουργός κατατάσσει τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, αλλά και την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.
Στοίχημα αποτελεί για το υπουργείο και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη να δηλώνει ότι «εργαζόμαστε σκληρά για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO».
«Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης»
Μιλώντας ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, στο συνέδριο της «Herald Tribune», με θέμα «Attracting Foreign Investments: An absolute priority» σημείωσε:
«Η συμφωνία με την Τρόικα μπορεί να εξασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις για το πότε και πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης. Για να φτάσουμε, όμως, σε μία συμφωνία με την Τρόικα, προϋπόθεση είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Η Ευρώπη έχει βοηθήσει σημαντικά, αλλά πρέπει και αυτή να κάνει μαζί μας, το τελευταίο μίλι. Άλλωστε, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλες τις πλευρές. Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης». Στην τελική ευθεία το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο
Στα μέτρα που με τη στήριξη της Ευρώπης θα οδηγήσουν στην «οριστική αλλαγή γηπέδου» για την Ελλάδα, ο υπουργός κατατάσσει τη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα μπορούσε να αντλεί κεφάλαια από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, και κατόπιν και από ιδιώτες επενδυτές.
Το εν λόγω Ταμείο θα λειτουργεί, συμπλήρωσε ο υπουργός, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ιδιωτικό μάνατζμεντ.
Όπως είπε ο Κ.Χατζηδάκης έχει ήδη διαμορφωθεί μια Επιτροπή για να υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου.
Σε αυτή συμμετέχουν το υπουργείο Ανάπτυξης, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ομάδα Δράσης (Task Force) και αναπτυξιακοί φορείς, όπως η EIB, το ΕΙF και η KFW.
Τα πορίσματά της Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε, μπορεί να αποτελέσουν μια χρήσιμη βάση.
Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, η διαπραγμάτευση της οποίας είναι ήδη σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά σε αυτά που πρέπει να κάνει η χώρα μας, ο υπουργός επανέλαβε ότι στόχος είναι να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και σημείωσε:
«Δίνουμε μάχη με τις αγκυλώσεις ενός παλαιού μοντέλου που όριζε πως δήθεν μπορείς να έχεις επενδύσεις χωρίς επενδυτές και ανάπτυξη χωρίς ανταγωνιστικότητα. Αυτό το μοντέλο κατέρρευσε οριστικά από τις αντιφάσεις του».
Task force: απαιτείται εξαγωγική οικονομία
Εκ μέρους της Ομάδας Δράσης, ο Joly Dixon υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία μας και τη μετεξέλιξή της σε εξαγωγική, ενώ ανέφερε ότι επιβάλλεται ο δημόσιος τομέας να καταστεί πιο αποτελεσματικός.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως θετικό στοιχείο ότι το γραφείο του πρωθυπουργού ασκεί έλεγχο στις προσπάθειες που καταβάλλονται και σημείωσε τη σημασία της διοχέτευσης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αγορά.
Προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στους τομείς του ΕΣΠΑ, της Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και των Δημοσίων Συμβάσεων.
Ιδιαίτερα για τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα υλοποιεί ένα μαζικό πρόγραμμα στο οποίο: «φραγμοί και εμπόδια του παρελθόντος, όπως οι χρυσές μετοχές, καταργούνται, προκειμένου να υπάρξει ένα περιβάλλον νομικής βεβαιότητας για τους μελλοντικούς επενδυτές».
«Στο υπουργείο μας εργαζόμαστε σκληρά για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.