Μισθοί-μαμούθ για τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Τεράστιες αμοιβές, που κυμαίνονται από 14.000 ως 22.000 ευρώ το μήνα, λαμβάνουν τα μέλη της Διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με συνέπεια το ετήσιο μισθολογικό κόστος του Ταμείου να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δεν διέψευσε την καταγγελία που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, σπεύδοντας να δηλώσει ότι το θέμα των αμοιβών του ΔΣ του ΤΧΣ θα επανεξεταστεί με βάση τα νεότερα οικονομικά δεδομένα.
Τεράστιες αμοιβές λαμβάνουν τα μέλη της Διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με συνέπεια το ετήσιο μισθολογικό κόστος του Ταμείου να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας ανέφερε πως η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα, σημειώνοντας πως «οι αμοιβές αυτές πρέπει να συνάδουν με το κλίμα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία».
Ενδεικτικά, τη διετία 2010-2012 διάφοροι χρηματοπιστωτικοί και νομικοί σύμβουλοι έλαβαν 16,2 εκατ.ευρώ για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τις αποκρατικοποιήσεις, όταν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έγιναν μόλις τρεις.
Την καταγγελία για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου.
Η κ.Πατριανάκου ανέφερα ενδεικτικά ότι για τον πρόεδρο του Ταμείου προβλέπεται να εισπράττει 294.000 ευρώ το 14μηνο, δηλαδή 21.000 – 22.000 ευρώ τον μήνα, για τον Α’ αντιπρόεδρο οι μηνιαίες απολαβές φθάνουν τις 15.000 ευρώ, ενώ για τον Β’ αντιπρόεδρο ο μισθός είναι 14.000 μηνιαίως.
Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν διέψευσε την καταγγελία, σπεύδοντας να δηλώσει ότι το θέμα των αμοιβών του ΔΣ του ΤΧΣ θα επανεξεταστεί με βάση τα νεότερα οικονομικά δεδομένα.
Στουρνάρας σε Τσίπρα: «Το κοιτάζουμε»
Το θέμα επανέφερε στη Βουλή και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως η αμοιβή των στελεχών του ΤΧΣ φτάνει έως τα 22.000 ευρώ μηνιαίως «όταν η χώρα και ο μέσος Έλληνες σήμερα στενάζει».
Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα της μείωσης των απολαβών των στελεχών του Ταμείου. «Όσον αφορά τις αμοιβές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το κοιτάζουμε» ανέφερε.
«Όντως, (πρέπει) να δούμε ότι οι αμοιβές αυτές συνάδουν με το κλίμα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις αμοιβές συμβούλων, ενώ δεν πραγματοποίθηκε καμία σημαντικά αποκρατικοποίηση την εν λόγω περίοδο, ο Αλ.Τσίπρας είχε αναφέρει: «Πρέπει να δώσουν λογαριασμό. Πού πήγαν αυτά τα 17 εκατ. ευρώ όταν εσείς κόβετε τα 80 και τα 120 ευρώ από τους ένστολους που είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στους δρόμους».