Στην ανεξαρτησία της βόρειας Ιταλίας «επιστρέφει» η Λέγκα
Με τη διακήρυξη «η Ιταλία ηττήθηκε, η Παδανία θα κερδίσει», η Λέγκα του Βορρά επαναφέρει στο προσκήνιο την ανεξαρτησία της βόρειας Ιταλίας εν μέσω της οικονομικής θύελλας που σαρώνει τη χώρα. «Η κρίση ανοίγει το δρόμο στην ανεξαρτησία» δήλωσε ο Ουμπέρτο Μπόσι, ανοίγοντας εκ νέου το αυτοαποκαλούμενο «κοινοβούλιο της Παδανίας». Για απόσχιση στο μοντέλο της Τσεχοσλοβακίας μιλά η Λέγκα και διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση στις 15 Ιανουαρίου στο Μιλάνο.
Με τη διακήρυξη «η Ιταλία ηττήθηκε, η Παδανία θα κερδίσει», η Λέγκα του Βορρά επαναφέρει στο προσκήνιο την ανεξαρτησία της βόρειας Ιταλίας εν μέσω της οικονομικής θύελλας που σαρώνει τη χώρα. «Η κρίση ανοίγει το δρόμο στην ανεξαρτησία» δήλωσε ο Ουμπέρτο Μπόσι, ανοίγοντας εκ νέου το αυτοαποκαλούμενο «κοινοβούλιο της Παδανίας» στη Βιτσέντσα.
Υπό τους ήχους του Va Pensiero από την όπερα Nabucco του Βέρντι, τον εθνικό ύμνο που έχει επιλέξει από τη δεκαετία του ’90 η Λέγκα του Βορρά, ο Ουμπέρτο Μπόσι παρουσίασε τον χάρτη της απόσχισης, διακηρύσσοντας πως η εκστρατεία αρχίζει -«πρέπει να δώσουμε μάχη, να ενωθούμε, να πολεμήσουμε για την Παδανία».
«Η Παδανία θα νικήσει. Ανοίγει ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ιστορία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί μετά τον πόλεμο ξαναγράφονται οι συνθήκες» είπε ο Μπόσι στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της γραμμής της Λέγκας στην πολιτική σκακιέρα της μετά Μπερλουσκόνι εποχής.
«Το ιταλικό κράτος έχασε την παρτίδα. Ο οικονομικός πόλεμος νίκησε την Ιταλία» συνέχισε ο Μπόσι, όπως αναφέρουν τα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων.
Ο δρόμος που επιλέγει αυτή τη στιγμή η Λέγκα για την επίτευξη του στόχου της είναι οι πλατείες. Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρώην υπουργός Ουμπέρτο Καλντερόλι ανήγγειλε μεγάλη συγκέντρωση στις 15 Ιανουαρίου στο Μιλάνο και ζήτησε «να αρχίσουν να ετοιμάζονται τα πούλμαν».
Ο Καλντερόλι μίλησε για συναινετική απόσχιση στο μοντέλο της Τσεχοσλοβακίας· δήλωσε ότι ο Ρομπέρτο Μαρόντι, πρώην υπουργός, θα είναι ο πρεσβευτής της Λέγκας στη Ρώμη, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι και εξήγγειλε ακυρωτικό δημοψήφισμα σε περιφερειακά ζητήματα.
Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την τελευταία συνεδρίαση του «κοινοβουλίου της Παδανίας» το Φεβρουάριο του 2007 και 14 από την πρώτη συνάθροιση, στις 9 Νοεμβρίου του 1997.
Στο ακροατήριο βρίσκονταν βουλευτές βουλευτές Ιταλοί και Ευρωπαίοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι και περιφερειάρχες χειροκροτώντας τον Μπόσι και φωνάζοντας «απόσχιση».
Η Παδανία (η πεδιάδα του ποταμού Πάδου) είναι η ονομασία που επέλεξε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Λέγκα για την ανεξάρτητη βόρεια Ιταλία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εμπρησμός σε μάντρα ενοικιαζόμενων οχημάτων: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας – Δύο οι δράστες
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον Δήμο
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
- «Ο Σπανούλης είναι ο μεγάλος στόχος της Ντουμπάι»
- «Άκυρο» στην αγωγή Τραμπ κατά της Wall Street Journal για την ευχετήρια κάρτα στον Έπσταϊν
- Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης: Το ντέρμπι του UEFA Champions League έρχεται στο MEGA
- Μια νύχτα μόνο: Οι σχέσεις δοκιμάζονται
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442