Ανταρκτική και Ιμαλάια, ίσως τα καλύτερα μέρη για φωτοβολταϊκά
Οι καλύτερες τοποθεσίες για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας ενδέχεται να μην είναι οι έρημοι όπως η Σαχάρα, αλλά παγωμένες περιοχές όπως τα Ιμαλάια, η Ανταρκτική και οι Άνδεις, εκτιμούν Ιάπωνες ερευνητές. Τα φωτοβολταϊκά, εξηγούν, αποδίδουν καλύτερα στο κρύο.
Οι καλύτερες τοποθεσίες για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας ενδέχεται να μην είναι οι έρημοι όπως η Σαχάρα, αλλά παγωμένες περιοχές όπως τα Ιμαλάια, η Ανταρκτική και οι Άνδεις, εκτιμούν Ιάπωνες ερευνητές.
Η ομάδα του Κοτάρο Καβαχίρι, ερευνητή στο ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, εξέτασε το δυναμικό παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της θερμοκρασίας στα φωτοβολταϊκά στοιχεία.
Τα φωτοβολταϊκά που χρησιμοποιούνται σήμερα σχεδιάζονται μεν για ζεστές τοποθεσίες, στην πραγματικότητα όμως η απόδοσή τους είναι υψηλότερη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στο υψόμετρο των Ιμαλαΐων, για παράδειγμα, ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο θα απέδιδε 50% περισσότερο από ό,τι στην καυτή έρημο της Αριζόνα.
Οι κορυφές των Ιμαλαΐων είναι εξάλλου ηλιόλουστες, αφού βρίσκονται πάνω από τα σύννεφα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Κατάλληλες για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα ήταν επομένως πολλές ηλιόλουστες τοποθεσίες μεγάλου υψομέτρου, ακόμα και η Ανταρκτική, που παραμένει ανέφελη ένα μέρος του χρόνου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι δεν έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως οι χιονοπτώσεις και τα προβλήματα στη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Αυτό θα είναι ο στόχος επόμενης μελέτης τους.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Environmental Science & Technology, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι «27» προκρίνουν ευελιξία στη λήψη μέτρων για μείωση του κόστους ενέργειας –Επιμένουν σε ενεργειακή μετάβαση
- Καλύτερη δουλειά προτείνει στους συναδέλφους του στην ΕΕ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός
- Πράσινο φως από την Επιτροπή Εμπορίου της ΕΕ στη συμφωνία κατάργησης δασμών στα αμερικανικά προϊόντα εισαγωγής
- Μπενίτεθ: « Η ποιότητα της Μπέτις έκανε τη διαφορά – Η τελική γεύση που μένει είναι ικανοποίηση»
- Οι «27» καλούν σε πάγωμα των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή και προστασία αμάχων – Δεν καταδικάζουν ΗΠΑ και Ισραήλ
- Προβλήματα από τον χιονιά στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία – Απεγκλωβίστηκε λεωφορείο με μαθητές κοντά στο Λαμπίρι

