Ανεπαρκής η προστασία των προσωπικών δεδομένων στα ελληνικά νοσοκομεία
Ανεπαρκές χαρακτηρίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων το επίπεδο ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων υγείας των ασθενών στα νοσοκομεία, και ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία. «Αν και τα περισσότερα πληροφοριακά συστήματα νοσοκομείων που ελέγχθηκαν διαθέτουν δυνατότητες ασφαλείας, αυτές δεν είχαν ενεργοποιηθεί επαρκώς» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ελεγκτές.
Ανεπαρκές χαρακτηρίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων το επίπεδο ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων υγείας των ασθενών στα νοσοκομεία, και ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία.
«Αν και τα περισσότερα πληροφοριακά συστήματα
νοσοκομείων που ελέγχθηκαν διαθέτουν δυνατότητες ασφαλείας, αυτές δεν
είχαν ενεργοποιηθεί επαρκώς» αναφέρει μεταξύ άλλων η Αρχή. Κάνει επίσης λόγο για έλλειψη οργάνωσης και ανύπαρκτες πολιτικές
Η Αρχή διενήργησε δέκα ελέγχους σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, καθώς και σε κλινικές, προκειμένου να αξιολογήσει το επίπεδο ασφαλείας των υπολογιστών και δικτύων τους.
Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στη χρήση ηλεκτρονικών δικτύων και επικοινωνιών για τη διαχείριση των δεδομένων υγείας των ασθενών, στη λειτουργία των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων των ασθενών, καθώς και στην εξασφάλιση του απορρήτου και της ασφάλειας της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.
«Τα συμπεράσματα από τους ελέγχους δείχνουν ότι το επίπεδο ασφάλειας ιδίως στα δημόσια νοσοκομεία είναι γενικά ανεπαρκές και οφείλεται κυρίως στην έλλειψη οργάνωσης και διαδικασιών παρά σε αμιγώς τεχνικές ελλείψεις» αναφέρει η Αρχή σε ανακοίνωσή της.
»Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ανύπαρκτες ή ανεπαρκείς πολιτικές και σχέδια ασφάλειας, οι ελλείψεις κατά τη διαχείριση των πληροφοριακών αγαθών, των χρηστών των πληροφοριακών συστημάτων, του φυσικού αρχείου ιατρικών φακέλων».
Η Αρχή προχώρησε σε συστάσεις και πρόκειται να πραγματοποιήσει δεύτερο κύκλο ελέγχων στα ίδια και σε άλλα νοσοκομεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (29/12): Πού θα δείτε τα ματς των Ελ Κααμπί και Σαλάχ για το Κόπα Άφρικα
- Από το σεξ απίλ έως την ακροδεξιά, η Μπριζίτ Μπαρντό συμβόλιζε μια Γαλλία σε μετάβαση
- Αντρέας Γεωργίου: Η βόλτα στη θάλασσα με την 4 μηνών κορούλα του
- Κεντρική Μακεδονία: Σοβαρά προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους
- Forbes: Στις 40 πιο ακριβές ομάδες του κόσμου μόνο δύο ποδοσφαιρικές – Πού βρίσκονται Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Συνάντηση Τραμπ και Νετανιάχου στη Φλόριντα για τη Γάζα – Τι άλλο θα συζητήσουν
- Ο ΠΑΟΚ κινείται και για Πουλακίδα – Ποιος είναι ο ομογενής γκαρντ που αγωνίζεται στη G-League (vids)
- Profession: Santa Claus
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442