Παρέμβαση Γκιούλ για εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Τουρκοκυπρίων- Άγκυρας
Παρέμβαση για να εκτονωθεί η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Γκιουλ αναμένεται να συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και με τον «πρωθυπουργό» των κατεχόμενων, Ιρσέν Κιουτσιούκ.
Παρέμβαση για να εκτονωθεί η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ο Γκιουλ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τον «πρωθυπουργό», Ιρσέν Κιουτσιούκ, ενώ είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον τουρκοκύπριο ηγέτη.
Στα πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων πρώτη είδηση είναι αυτή που αφορά τον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Καγιά Τουρκμέν και την αντικατάστασή του από τον επικεφαλής της Επιτροπής Βοήθειας που εδρεύει στην τουρκική «πρεσβεία», Χαλίλ Ιμπραχήμ Ακτσά.
Ανακοίνωση της «πρεσβείας» αναφέρει ότι ο κ. Ακτσά «θα αναπληρώνει προσωρινά τον πρέσβη».
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» παρομοιάζει το «διορισμό» του Ακτσά με «λάδι στη φωτιά». Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ακτσά ήταν ο αρχιτέκτονας της δέσμης οικονομικών μέτρων, που ξεσήκωσε τους τουρκοκυπρίους.
Η «Κίπρις» γράφει ότι η απόφαση για «ανάκληση» του Τουρκμέν ελήφθη μετά την ανακοίνωση για το δεύτερο συλλαλητήριο της 2ας Μαρτίου και αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση δέκα συντεχνιών, οι οποίες χαρακτηρίζουν το «διορισμό» ως εκφοβισμό.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην προσπάθεια του κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογαν για κλιμάκωση της κρίσης και υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Ακτσά στο περιοδικό «Φορτούν», οι οποίες στρέφονταν κατά των τουρκοκυπρίων.
Η «Αφρίκα» γράφει ότι «ο Ακτσά είναι ανεπιθύμητο άτομο για τους τουρκοκύπριους και όλοι περίμεναν τον επαναπατρισμό του στην Τουρκία» .
Η «Χαμπερνάρ» γράφει ότι με το «διορισμό Ακτσά, η Αγκυρα ήθελε να αποδείξει το ποιος είναι το αφεντικό».
Η «Κίπρισλι» γράφει ότι «έφυγε ο πρέσβης, ήλθε ο νομάρχης». Η εφημερίδα διερωτάται «τί διαφορά έχει η στάση της Τουρκίας με αυτήν των ελληνοκυπρίων, που αποκαλούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα ψευδοκράτος».