Αυστηρούς όρους θέτει η Γερμανία για την «λύση-πακέτο» για την Ευρωζώνη
Μεγαλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών, βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των κρατών μελών και ισχυρότερες δεσμεύσεις για δημοσιονομική πειθαρχία ζητά το Βερολίνο για να συναινέσει σε μέτρα όπως η διεύρυνση του Ταμείου Στήριξης ως μέρους της επικείμενης «συνολικής απάντησης» της ΕΕ στην κρίση χρέους. Το «σεβασμό» της γερμανικής κυβέρνησης στα σκληρά ελληνικά μέτρα επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Μεγαλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών, βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των κρατών μελών και ισχυρότερες δεσμεύσεις για δημοσιονομική πειθαρχία ζητά το Βερολίνο για να συναινέσει σε μέτρα όπως η διεύρυνση του Ταμείου Στήριξης ως μέρους της επικείμενης «συνολικής απάντησης» της ΕΕ στην κρίση χρέους.
Η Γερμανία, αναφέρει το Reuters, θα προωθήσει το μεγαλύτερο συντονισμό των κρατικών οικονομικών πολιτικών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρατών-μελών της και να αποφευχθούν οικονομικές ανισορροπίες.
Το Βερολίνο, με τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στην ΕΕ, έχει συγκρατήσει τους μισθούς και έχει αυξήσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ώστε να διασφαλίσει την ευρωστία της γερμανικής οικονομίας της και τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της χώρα: Τώρα αναμένει από τους εταίρους της στην ΕΕ να πράξουν το ίδιο, καθώς οι Γερμανοί πιστεύουν πως καλούνται να διασώσουν όσους αποδείχτηκαν σπάταλοι.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Stern, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τονίσει πως η ΕΕ οφείλει να βελτιώσει τον συντονισμό στα φορολογικά, τα εργασιακά και τα μισθολογικά του δημοσίου τομέα.
Είναι όμως αβέβαιο εάν θα μπορέσει να επιτευχθεί συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε τόσο ευαίσθητα θέματα. Ως πρώτο βήμα, πάντως, θεωρούνται οι προτεραιότητες που έθεσε η Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους από
Παράλληλα, το Βερολίνο αναμένεται να επιμείνει στο ζήτημα ισχυρότερων δεσμεύσεων των κρατών μελών για δημοσιονομική πειθαρχία. Η Γερμανία ελπίζει ότι οι εταίροι της θα υιοθετήσουν νομοθεσία ανάλογη με τη «ρήτρα για φρενάρισμα χρέους» (Schuldenbremse) που έχει θεσπίσει η ίδια από τη φετινή χρονιά, βάσει του οποίου το Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ έως το 2016. Άνγκελα Μέρκελ: «Η κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες μας»
Σε ομιλία της την Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντλήσει τα διδάγματα από τη διεθνή οικονομική και δημοσιονομική κρίση που ανέδειξε και «τις δικές μας αδυναμίες».
Όπως είπε, «πρωτίστως πρέπει να τηρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο οποίο έχουμε δεσμευτεί προ πολλού, ενώ στο μεταξύ έχει γίνει αυστηρότερο».
Η καγκελάριος στάθηκε ιδιαίτερα στο γερμανικό αίτημα για μία «στενότερα συντονισμένη οικονομική πολιτική, κυρίως στην Ευρωζώνη», καθώς επίσης και σε «μηχανισμούς κρίσης που επικουρικά θα βοηθούν όσους αναλαμβάνουν από μόνοι τους πρωτοβουλίες για βελτίωση της σταθερότητας και ανάπτυξης».
Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, αναφέροντας: «Έχω πλήρη συνείδηση ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ έπρεπε να πάρουν σκληρά μέτρα προσαρμογής, είτε στην Ελλάδα όπου παρακολουθούμε με μεγάλο σεβασμό τι έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, είτε σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν γίνει πάρα πολλά».