Ενισχύεται η ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Σημαντικές αλλαγές στο Δίκαιο περί ανταγωνισμού (Ν. 703/1977) θα
επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα
παρουσιασθεί σήμερα, Τρίτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το συγκεκριμένο σχέδιο
νόμου, που επιβλήθηκε από την τρόικα και προβλέπεται στο Μνημόνιο,
ενισχύει την ανεξαρτησία της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και
συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητά της.
Σημαντικές αλλαγές στο Δίκαιο περί ανταγωνισμού (Ν. 703/1977) θα επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα παρουσιασθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, που επιβλήθηκε από την τρόικα και προβλέπεται στο Μνημόνιο, ενισχύει την ανεξαρτησία της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και θα συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητά της.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρεί να ενισχύσει θεσμικά τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα αποτελεσματικής και ταχύτερης λειτουργίας της.
Ειδικότερα επιδιώκεται :
-Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της λειτουργικότητας της Επιτροπής, καθώς και η δημιουργία μηχανισμών διαφάνειας της λειτουργίας της.
-Αλλαγή του τρόπου διορισμού των μελών της Επιτροπής με γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για όλα πλέον τα μέλη .
-Αύξηση της ταχύτητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την άρση γραφειοκρατικού χαρακτήρα ρυθμίσεων που εμπεριέχονται στον ισχύοντα νόμο. Ενδεικτικά, καταργείται η προηγούμενη γνωστοποίηση των συμπράξεων και συγχωνεύσεων και καθορίζονται επίσης σύντομες προθεσμίες (3-6 μήνες) για το χειρισμό καταγγελιών.
-Προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής και πιο αντικειμενική η επιλογή στην κατά προτεραιότητα εξέταση των υποθέσεων καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια και ποσοτικοποίηση αυτών, ενώ θεσπίζεται και μηχανισμός κυρώσεων σε βάρος εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων.