Ο ΦΠΑ θα καθορίσει τις τιμές των τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα
Στη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου (World Travel Market 7-10 Νοεμβρίου) θα δοθεί η πρώτη μάχη των τουριστικών κρατήσεων προς την Ελλάδα, δίνοντας έτσι ένα σαφές στίγμα για το πως θα κινηθούν αφίξεις και έσοδα για το 2011, με το βραχνά της αύξησης ή μη του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους tour operators.
Στη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου (World Travel Market 7-10 Νοεμβρίου) θα δοθεί η πρώτη μάχη των τουριστικών κρατήσεων προς την Ελλάδα, δίνοντας έτσι ένα σαφές στίγμα για το πως θα κινηθούν αφίξεις και έσοδα για το 2011, με το βραχνά της αύξησης ή μη του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους tour operators.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος των εν ελλάδι τουριστικών γραφείων-πρακτόρων (Hatta), Γιώργος Τελώνης, διάχυτη είναι η αβεβαιότητα στις τάξεις των Ελλήνων επιχειρηματιών που θα διαπραγματευτούν τα συμβόλαια με τους πράκτορες του εξωτερικού, καθώς ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ από το 11% σε υψηλότερα μεγέθη, μετά την υπογραφή των συμφωνιών, θα «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις και θα υποθηκεύσει τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Εαν δεν υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι με το συντελεστή ΦΠΑ, ειδικά πριν την έναρξη της έκθεσης του Λονδίνου, είναι βέβαιο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν για μια ακόμα φορά να απορροφήσουν πιθανή αύξηση του, γεγονός που δεν το αντέχουν, όπως σημειώνει ο κ. Τελώνης.
«Πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να δεσμευτεί τι πρόκειται να κάνει στον άξονα ΦΠΑ, προκειμένου τα τουριστικά γραφεία να γνωρίζουν σε ποιες τιμές θα διαπραγματευτούν τα συμβόλαια του 2011», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα για τις προκρατήσεις, είναι πάρα πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, όπως τονίζεται από παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, με τα μηνύματα ωστόσο να μην είναι αισιόδοξα σε ό,τι αφορά τα έσοδα για το 2011.
Ο πρόεδρος της ενωσης ξενοδόχων Κεφαλονιάς και μέλος του ΞΕΕ, Σπύρος Γαλιατσάτος, επισήμανε ότι οι προσφερόμενες τιμές των τουριστικών πακέτων είναι ήδη χαμηλές (σε πολλές περιπτώσεις και χαμηλότερες από πέρυσι) και αυτό αναμένεται να έχει αντίκτυπο στα τουριστικά έσοδα για το 2011.
Την ίδια ώρα, ο κ. Γαλιατσάτος σημειώνει ότι οι ανταγωνίστριες χώρες Τουρκία και Αίγυπτος, μεταξύ άλλων, έχουν ανεβάσεις τις τιμές τους σε σχέση με πέρυσι. Η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να προσφέρει χαμηλότερες τιμές, επισημαίνει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- UBS Sees Greek Banks as Undervalued, Raises Price Targets
- Μπακς – Θάντερ 102-122: Ήττα για τα «Ελάφια» παρά τη «γεμάτη» εμφάνιση του Αντετοκούνμπο (vid)
- Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική
- Η «ανάπτυξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκαλύψει τον πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της χώρας
- Επιστροφή στην ευρωπαϊκή «δράση» για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Ήθελα να του ρίξω γροθιά στο πρόσωπο: Η περίεργη χημεία των Μάθιου ΜακΚόναχι και Γούντι Χάρελσον στο True Detective
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442