Διχοτόμηση σε «καλό» και «κακό» μέρος της Anglo Irish Bank αποφάσισε η Ιρλανδία
To σπάσιμο σε δύο της Anglo Irish, μίας από τις μεγαλύτερες ιρλανδικές τράπεζες που διέσωσε το 2009 το Δουβλίνο, αποφάσισε η ιρλανδική κυβέρνηση για να αποφύγει μία κατάρρευση τύπου Lehman Brothers. H χρηματοπιστωτική θα χωριστεί σε έναν οργανισμό μόνο με καταθέσεις και σε έναν δεύτερο, στον οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα δάνεια -σε μεγάλο μέρος μη εξυπηρετούμενα- της Anglo Irish.
To σπάσιμο σε δύο της Anglo Irish, μίας από τις μεγαλύτερες ιρλανδικές τράπεζες που διέσωσε το 2009 το Δουβλίνο, αποφάσισε την Τετάρτη η ιρλανδική κυβέρνηση για να αποφύγει μία κατάρρευση τύπου Lehman Brothers.
H χρηματοπιστωτική θα χωριστεί σε έναν οργανισμό μόνο με καταθέσεις και σε έναν δεύτερο, στον οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα δάνεια -σε μεγάλο μέρος μη εξυπηρετούμενα- της Anglo Irish.
Το ιρλανδικό δημόσιο έχει ήδη διοχετεύσει 23 δισ. ευρώ για την, εθνικοποιημένη πλέον, Anglo Irish, ενώ εκτιμάται πως ο συνολικός λογαριασμός για τους Ιρλανδούς φορολογούμενους θα ανέλθει σε 35 δισ. ευρώ (περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας).
Το Δουβλίνο θέλει να αποτρέψει την κατάρρευσης της τράπεζας, φοβούμενο ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έδιωχνε τους ξένους επενδυτές από τη χώρα και αποτελούσε την αρχή του ντόμινο για τις υπόλοιπες ιρλανδικές χρηματοπιστωτικές.
Το «κακό» μέρος της Anglo Irish, το προβληματικό χαρτοφυλάκιο δανείων σε βαρώνους του κτηματομεσιτικού και του κατασκευαστικού τομέα που έχουν εν τω μεταξύ χρεοκοπήσει, θα αναλάβει με περικοπές στα επιτόκια η ΝΑΜΑ, «χρηματοπιστωτικός σκουπιδοτενεκές» που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό στον απόηχο της κρίσης του 2008.
Την Τετάρτη, μετά από πολυήμερες εικασίες για το μέλλον της Anglo Irish, τα spread των ιρλανδικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, διαμορφώνοντας το επιτόκιο των ιρλανδικών δανείων στο 6,05% -το οποίο ξεπερνούν μόνο τα ελληνικό ομόλογα στην Ευρωζώνη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Τα δεδομένα στη Euroleague: Πόσες νίκες θέλει για το Top 10 ο Παναθηναϊκός – «Καθαρίζει» με την τετράδα ο Ολυμπιακός (pic)
- «Ο JFK Jr. φιλούσε υπέροχα» – Η Μπρουκ Σιλντς θυμάται τη σύντομη σχέση της με το υιό Κένεντι
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σε 16 χρόνια η αποπληρωμή οφειλών προς Δημόσιο [γραφήματα]
- Ιωάννινα: Δύο οδηγοί στο νοσοκομείο έπειτα από σφοδρή σύγκρουση βαν με Ι.Χ.
- Κατώτατος μισθός: Γιατί ένας 25χρονος μπορεί να παίρνει περισσότερα καθαρά
- Συνελήφθη 24χρονος για επικίνδυνη οδήγηση στη Θεσσαλονίκη: Έτρεχε με 171χλμ/ώρα με όριο τα 80
- Σε δύσκολη θέση ο Βαλβέρδε – Οι οπαδοί της Μπιλμπάο κούνησαν λευκές πετσέτες
- Κουτσούμπας: Η διέξοδος για τις γυναίκες βρίσκεται στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σε 16 χρόνια η αποπληρωμή οφειλών προς Δημόσιο [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/KOYREMA-XREOYS-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 0θ.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/raul-escobar-xP2-OoPaz6k-unsplash-315x220.jpg)














![Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σε 16 χρόνια η αποπληρωμή οφειλών προς Δημόσιο [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/KOYREMA-XREOYS-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442