Αύγουστος με εκλογικό «πυρετό», σενάρια και παροχολογία
Εκλογικός «πυρετός» διαρκείας με το βλέμμα στην τελική απόφαση Καραμανλή για κάλπες το φθινόπωρο εάν δει οφέλη η κυβέρνηση από τις θερινές παροχέςή εξάντληση πολιτικού χρόνου και χρέωση της ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ για το Προεδρικό αδιέξοδο του Μαρτίου. Οι δύο γραμμές συγκρούονται στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ στην Ιπποκράτους αναμένουν έντονη πόλωση από το Σεπτέμβριο και ετοιμάζουν επίθεση εν όψει ΔΕΘ.
θερινές παροχέςή εξάντληση πολιτικού χρόνου και χρέωση της ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ για το Προεδρικό αδιέξοδο του Μαρτίου. Οι δύο γραμμές συγκρούονται στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ στην Ιπποκράτους αναμένουν έντονη πόλωση από το Σεπτέμβριο και ετοιμάζουν επίθεση εν όψει ΔΕΘ.&source=in.gr">
Εκλογικός «πυρετός» διαρκείας με το βλέμμα στην τελική απόφαση Καραμανλή για κάλπες το φθινόπωρο εάν δει οφέλη η κυβέρνηση από τις θερινές παροχές ή εξάντληση πολιτικού χρόνου και χρέωση της ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ για το Προεδρικό αδιέξοδο του Μαρτίου. Οι δύο γραμμές συγκρούονται στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ στην Ιπποκράτους αναμένουν έντονη πόλωση από το Σεπτέμβριο και ετοιμάζονται για επίθεση εν όψει ΔΕΘ.
Παρά τις διαψεύσεις υπό συζήτηση είναι η αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες και όπως επισημαίνει Το Βήμα της Κυριακής αυτό που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου και από σταθερούς συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή είναι ότι ο πρωθυπουργός νομιμοποιείται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εξαιτίας της βαριάς επίπτωσης στην οικονομία από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να εξαντλήσει τον πολιτικό χρόνο έως την Προεδρική εκλογή του Μαρτίου, τότε θα ζητήσει από την Κομισιόν παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% και θα προχωρήσει σε ορισμένες «διορθωτικές» κινήσεις στον κρατικό μηχανισμό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως το σχέδιο του Γ.Παπανδρέου για εκλογές το Μάρτιο θα γυρίσει μπούμερανγκ, ελπίζοντας παράλληλα ότι εάν δοθεί η παράταση της Κομισιόν για δημοσιονομική προσαρμογή και μετά το 2010 θα είναι εφικτή μια ήπια διαχείριση έως τον Μάρτιο, σημειώνει το Έθνος της Κυριακής.
Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας παραμένει η διαφωνία για το χρόνο των εκλογών. Η προοπτική των πρόωρων εκλογών δεν βρίσκει σύμφωνη ομάδα υπουργών, όπως οι Προκόπης Παυλόπουλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά ούτε και τον πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα.
Στην άλλη όχθη, υπάρχουν στελέχη που εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο όσο περνά ο καιρός να πλήττεται περισσότερο η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, ανησυχούν για τις εσωκομματικές κόντρες και το ενδεχόμενο να ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, υπάρχουν στελέχη, όπως ο Πέτρος Δούκας, που ζητούν άμεσα αλλαγές στο κόμμα. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο πρώην υπουργός θέτει θέμα αλλαγών στην κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό και το κόμμα, ζητώντας «να αναδειχθούν στελέχη που έχουν ικανότητες, ώστε να μην επιβιώνουν αυτοί που έχουν αρετές κισσού».
Καταλύτης για την τελική απόφαση του πρωθυπουργού θα αποτελέσουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις που θα αρχίσουν να διενεργούνται όλο το επόμενο διάστημα, βαρύνοντας ανάλογα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Μέχρι τότε ο Κώστας Καραμανλής έχει ζητήσει να σταματήσει με κάθε μέσο η εσωστρεφής συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές και να γίνουν κινήσεις προκειμένου η προεκλογική ατμόσφαιρα να αποδίδεται στο ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να βελτιωθεί το κλίμα εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν κλίμα έντονης πόλωσης από τον Σεπτέμβριο και απόπειρα να πληγεί το προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει όπως και πέρυσι στον τόπο των διακοπών του (θα βρίσκεται στην Πάρο έως τις 16 Αυγούστου) τακτικές συσκέψεις με στελέχη του Κινήματος για την επεξεργασία προτάσεων.
Στην Ιπποκράτους εκτιμάται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και θα επιλέξει μια φθινοπωρινή ήττα από ένα «ναυάγιο» το Μάρτιο. Από τις 17 Αυγούστου το ΠΑΣΟΚ θα θέσει σε εκλογικό συναγερμό όλο τον κομματικό μηχανισμό και θα ετοιμαστεί για να εξαπολύσει επίθεση σε όλα τα μέτωπα στην κυβέρνηση εν όψει της ΔΕΘ.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μιλά στην εφημερίδα Real News και επιρρίπτει την απόλυτη ευθύνη για την εκλογολογία στο ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά κινούνται σε προεκλογική λογική και δηλώνει βέβαιος ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα κερδίσει και τρίτη εκλογική μάχη.
Επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος θα φύγει από την πολιτική όταν αποχωρήσει και ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ότι αυτό δεν αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα καθώς η τύχη ενός υπουργού εξαρτάται και από άλλα γεγονότα. Θεωρεί όμως ότι η ΝΔ θα βγει νικήτρια από τις εκλογές και υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός είναι κεφάλαιο για το κόμμα και τον τόπο.
Στην ίδια εφημερίδα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει ότι στις εθνικές εκλογές στόχος του Κινήματος είναι η αυτοδυναμία και διαβλέπει ότι ο Κώστας Καραμανλής θα αποχωρήσει και από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. «Στη ΝΔ βάζουν το όριο ανάμεσα στην ήττα και την πανωλεθρία» υπογραμμίζει.
* Σχετικά με τη συνεχιζόμενη εκλογολογία και παροχολογία ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας δήλωσε την Κυριακή ότι «όποτε και αν γίνουν εκλογές, δυο είναι οι δρόμοι.
»Ο δρόμος του δικομματισμού με ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση των τραπεζών, ανεργία και χρέη που τα δημιουργούν οι λίγοι και ισχυροί και τα πληρώνουμε οι πολλοί. Και ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάπτυξη του δημόσιου χώρου και δημόσιες επενδύσεις, παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενίσχυση των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας