Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οι επιπλοκές της κύησης προδιαθέτουν στην απόκτηση παιδιού με αυτισμό

Οι επιπλοκές της κύησης προδιαθέτουν στην απόκτηση παιδιού με αυτισμό

Λονδίνο: Οι επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον τοκετό σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Psychiatry.

Λονδίνο: Οι επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον τοκετό σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Psychiatry.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των μελετών για την μητρική ηλικία και τον αυτισμό καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, ενώ και η ηλικία του πατέρα επίσης παίζει ρόλο.

Οι μητέρες των αυτιστικών παιδιών είναι επίσης πιθανότερο να έχουν εκδηλώσει διαβήτη ή αιμορραγία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι Αμερικανοί ειδικοί επανεξέτασαν 40 έρευνες καταγράφοντας τον αριθμό των παιδιών με αυτισμό, που έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτή μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην βελτιωμένη διάγνωση και ανίχνευση των περιστατικών, καθώς στην διεύρυνση των κριτηρίων.

Τα αίτια του αυτισμού είναι ασαφή ακόμη και η ανασκόπηση καταλήγει σε ανεπαρκείς αποδείξεις, αλλά τουλάχιστον καταδεικνύει έναν προγεννητικό παράγοντα ως σημαντικό.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι εννέα από τις 13 μελέτες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο για τις μεγάλες ηλικιακά μητέρες, μια δημογραφική ομάδα που έχει αυξητικές τάσεις τα τελευταία 30 χρόνια.

Η διακύμανση είναι από 27% υψηλότερο κίνδυνο για τις γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών, συγκριτικά με όσες ήταν 25-29 ετών, και με πάνω από 100% υψηλότερο κίνδυνο για τις μητέρες που τεκνοποίησαν μετά τα 40, συγκριτικά με όσες κυοφόρησαν στα 30.

Για τους άνδρες, κάθε πέντε χρόνια αύξησης στην τεκνοποίηση, αυξάνονταν και οι πιθανότητες το παιδί να έχει αυτισμό σχεδόν κατά 4%.

Οι βιολογικοί λόγοι είναι ακόμη άγνωστοι, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι πιθανές χρωμοσωμικές ανωμαλίες στα ωάρια των μεγαλύτερων γυναικών καθώς και μεταλλάξεις στο σπέρμα των ανδρών αντίστοιχης ηλικίας, μπορεί να παίζουν ρόλο.

Ο διαβήτης κύησης, που εκδηλώνεται σε μια στις 100 κυήσεις, σχετίζεται με διπλάσια αύξηση του κινδύνου αυτισμού, ενώ η αιμορραγία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης διαπιστώθηκε ότι αυξάνει κατά 81% τον κίνδυνο.

Πάντως οι ειδικοί τονίζουν ότι ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν για το χρονικό ορόσημο της εκδήλωσης της αιμορραγία κατά την εγκυμοσύνη. Συχνή και συχνά δευτερευόντως στα πρώιμα στάδια της κύησης, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μετέπειτα σοβαρών προβλημάτων.

Η αιμορραγία μπορεί να στερεί οξυγόνο από το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γνωστή ως εμβρυϊκή υποξία και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο αυτισμού.

Τέλος οι ερευνητές εντόπισαν συσχετισμούς μεταξύ χρήσης φαρμάκων, και ειδικά μια ισχυρή σχέση με τα φάρμακα που χορηγούνται για ψυχιατρικά προβλήματα.

Πάντως λαμβάνουν υπόψη τους ότι δεν είναι δυνατόν να πουν με βεβαιότητα αν το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στα ίδια τα φάρμακα ή σε γενετικά χαρακτηριστικά, που μπορεί να είναι κοινά μεταξύ αυτισμού και παθήσεων που απαιτούν τέτοια θεραπεία.

Η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να βρουν πως η γενετική και το περιβάλλον αλληλεπιδρούν για να παράγουν τον αυτισμό.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο