Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ακυρώθηκε η μεταφορά αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ μέσω Αστακού

Ακυρώθηκε η μεταφορά αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ μέσω Αστακού

Ακυρώθηκε η μεταφορά αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, μέσω του λιμένα του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Αμηχανία στην κυβέρνηση από την έκταση που πήρε το θέμα, ενώ την ύπαρξη του σχεδίου, καθώς και τη μη υλοποίησή του, επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ. Κινητοποιήσεις από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

43

Ακυρώθηκε, μετά τις έντονες αντιδράσεις, η μεταφορά αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, μέσω του λιμένα του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο, τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί μη ύπαρξης σχετικού σχεδίου διέψευσε το ίδιο το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσεο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, η αμερικανική πλευρά εξέταζε ως πιθανή τοποθεσία για τη μεταφορά των πυρομαχικών από ένα μεγαλύτερο πλοίο που θα ερχόταν από τις ΗΠΑ το ελληνικό λιμάνι του Αστακού. Το αίτημα όμως προς τους ναυλωτές αποσύρθηκε για λόγους ασφαλείας, επειδή ο τελικός προορισμός του φορτίου, η πόλη Ασντόντ, βρίσκεται κοντά στη Γάζα.

«Η αποστολή (…) μέσω του ελληνικού λιμένος του Αστακού δεν θα γίνει. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αποστολή πολεμοφοδίων αναβλήθηκε και η EUCOM (η αμερικανική Διοίκηση στην Ευρώπη) εξετάζει τις κατάλληλες ενέργειες για την παράδοση των αντικειμένων στην αμερικανική αποθήκη στο Ισραήλ» τόνισε.

«Δεν μπορώ να παράσχω πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα ή την πιθανή διαδρομή, για προφανείς λόγους ασφαλείας της επιχείρησης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα πυρομαχικά προορίζονταν για αποθήκη που έχουν οι ΗΠΑ στο λιμάνι Ασντόντ στο Ισραήλ και όχι για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως δεν έχει καμία διάψευση και ότι ισχύουν όσα είπε ο ίδιος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ηΝτόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών. «Η ελληνική πλευρά δεν επέτρεψε καμία τέτοια μεταφορά» τόνισε.

Έντονο παρασκήνιο

Όπως γράφουν τα Νέα, για ώρες τα τηλέφωνα μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας «πήραν φωτιά» μέχρι να αποφασισθεί χθες, Δευτέρα, η μη πραγματοποίηση, τουλάχιστον σ αυτή τη φάση, της επιχείρησης που προέβλεπε η διακήρυξη που είχε κάνει δημοσίως το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κι αυτό παρόλο που έξω από το λιμάνι του Αστακού βρισκόταν ήδη πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού από το οποίο θα γινόταν η μεταφόρτωση των 235 κοντέινερ σε άλλο μισθωμένο εμπορικό πλοίο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε αμηχανία από την έκταση που πήρε το θέμα και παρά τις δεσμεύσεις -πολιτικές και νομικές- που υπήρχαν, μέτρησε τελικά το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα είχε η κυβέρνηση από την απόφασή της να εμπλέξει εμμέσως τη χώρα στην προώθηση πυρομαχικών στο Ισραήλ ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η υπουργός ΕξωτερικώνΝτόρα Μπακογιάννη, περιορίστηκε επί της ουσίας να πει ότι η μεταφορά πυρομαχικών από τον Αστακό στο Ισραήλ για τον ανεφοδιασμό του ισραηλινού στρατού «δεν θα γίνει», ενώ απέφυγε να διαψεύσει την ύπαρξη του σχεδιασμού.

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Πάντως, οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη δεν καθησύχασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου να δηλώνει πως «οι εξηγήσεις της κ. Μπακογιάννη δεν κρίνονται ικανοποιητικές».

Μάλιστα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας, για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι στο λιμάνι του Αστακού υπάρχουν 325 εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά αμερικανικής προέλευσης τα οποία έχουν προορισμό το λιμάνι Ασντοντ του Ισραήλ.

Επίσης αναφέρεται ότι από το λιμάνι του Αστακού από τον Σεπτέμβριο του 2007 διακινούνται συστηματικά εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά αμερικανικής προέλευσης, που έχουν προορισμό το λιμάνι Ασντοντ του Ισραήλ. Αναφέρεται μάλιστα ότι το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα παρείχε προστασία για λόγους ασφαλείας στις μεταφορές των πυρομαχικών.

Τονίζεται ακόμη ότι στον ιστότοπο του Αμερικανικού Ναυτικού αναφέρεται ότι για τις μεταφορές πυρομαχικών υπάρχει συνεργασία με τα ελληνικά αρμόδια υπουργεία.

Οι βουλευτές ρωτούνγια το «αν είναι ενημερωμένες οι αρμόδιες ελληνικές αρχές για ύπαρξη πυρομαχικών στο λιμάνι του Αστακού, ώστα να δοθεί η άδεια, εάν δίνεται έγκριση από το ΥΠΕΞ και τα συναρμόδια υπουργεία για τις μεταφορές ή στην περίπτωση του Αστακού έχει αντικατασταθεί η ελληνική και διεθνής νομοθεσία από πρακτικές που μειώνουν το κύρος της χώρας».

Ερωτούν ακόμη «με ποια συμφωνία εγκαταστάσθηκε μόνιμα αμερικανικό απόσπασμα στο λιμάνι του Αστακού καθώς και πόσες μεταφορές πολεμικού υλικού έγιναν από το λιμάνι του Αστακού προς το Ισραήλ από το Σεπτέμβρη του 2007 μέχρι σήμερα»

Το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Αστακό την Τετάρτη, ενώ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η ανακοίνωση του αμερικανικού πενταγώνου ότι ακυρώνει και αναβάλει τη μεταφορά πολεμοφοδίων στο Ισραήλ μέσω του λιμανιού του Αστακού, εκθέτει την κυβέρνηση και την καθιστά υπόλογη στον ελληνικό λαό. Δείχνει ότι η λαϊκή κατακραυγή και η μαζική λαϊκή κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό ορθώνει εμπόδια στη χρησιμοποίηση της χώρας για τη στήριξη της δολοφονικής ισραηλινής επιδρομής στη Γάζα.

» Η αναβολή όμως δεν σημαίνει και ματαίωση. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που στηρίζουν και συμμετέχουν στη βάρβαρη επίθεση του κράτους του Ισραήλ, στην κατοχή και στον αποκλεισμό της Παλαιστίνης, θα επιδιώξουν κρυφά, αξιοποιώντας τις συμφωνίες με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να εφοδιάσουν το Ισραήλ μέσω των υποδομών της χώρας μας και των βάσεων που διαθέτουν».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το εάν «μπορεί να διαψεύσει κατηγορηματικά τις ανησυχητικές και ιδιαίτερα επίμονες πληροφορίες ότι ελληνικά λιμάνια χρησιμοποιούνται για την μεταφορά πολεμικού υλικού του Ισραήλ με προέλευση τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες».

Παράλληλα, ερωτά τον κ. Καραμανλή εάν προτίθεται η ελληνική Κυβέρνηση (α) να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να πειστεί το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, (β) να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον Ελληνα πρεσβευτή στο Ισραήλ και να προχωρήσει στην ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας που υπάρχει από το 1993 ανάμεσα στο Ισραήλ και την χώρα μας, (γ) να αναλάβει ενώπιον της ΕΕ πρωτοβουλία ακύρωσης της συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2008 μεταξύ ΕΕ- Ισραήλ αλλά και πάγωμα κάθε συμφωνίας σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στον Αστακό όπου θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο