Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ρουκέτες από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ

Ρουκέτες από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν την Πέμπτη από το Λίβανο κατά του βορείου Ισραήλ, το οποίο απάντησε με οβίδες, ενισχύοντας τους φόβους για επέκταση της έντασης από τη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, πάντως τόσο η λιβανική κυβέρνηση, όσο και το Ισραήλ αποσυνδέουν τη Χεζμπολάχ επιδιώκοντας να μην ανέβουν οι τόνοι...

53

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν την Πέμπτη από το Λίβανο κατά του βορείου Ισραήλ, το οποίο απάντησε με οβίδες, ενισχύοντας τους φόβους για επέκταση της έντασης από τη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ζήτησε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, και παρόλο που τα βλέμματα όλων στρέφονται στη Χεζμπολάχ, που αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο της Χαμάς, τόσο το Ισραήλ, όσο και η λιβανική κυβέρνηση την αποσυνδέουν.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου καταδίκασε τη ρίψη ρουκετών και ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση. Ο υπουργός Πληροφόρησης του Λιβάνου εκτίμησε ότι δεν βρίσκεται η Χεζμπολάχ πίσω από την επίθεση.

«Η Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε τη λιβανική κυβέρνηση ότι παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση της σταθερότητας στο Λίβανο» δήλωσε ο υπουργός.

Στην Ιερουσαλήμ, ο Ράφι Εϊτάν, υπουργός της κυβέρνησης του Εχούντ Ολμερτ, δήλωσε ότι Παλαιστίνιοι του Λιβάνου και όχι η Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνοι για την εκτόξευση ρουκετών.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Το περιμέναμε. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση του Λιβάνου», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στο ίδιο μήκος κύματος ότι ανήκει στην ευθύνη της λιβανικής κυβέρνησης και του στρατού η παρεμπόδιση της εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Και η ίδια η οργάνωση αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ γνωστοποίησε στην κυβέρνηση του Λιβάνου, στην οποία συμμετέχει με έναν υπουργό, ότι δεν έχει σχέση με την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τάρεκ Μίτρι.

Μέλη της Χαμάς με έδρα το Λίβανο αρνήθηκαν εξίσου ότι πραγματοποιήσαν την επίθεση. Στο Λίβανο, πάντως, έχουν παρουσία και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που υποστηρίζεται από τη Συρία.

Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες, τύπου Κατιούσα, εκτοξεύθηκαν το πρωί της Πέμπτης από περιοχή βόρεια της παραλιακής πόλης Νακούρα του Λιβάνου κατά του Ισραήλ. Οι ρουκέτες έπληξαν περιοχή κοντά στην μεθοριακή πόλη Ναχαρίγια, τραυματίζοντας ένα άτομο.

Αξιωματούχοι του Λιβάνου δήλωσαν ότι το Ισραήλ απάντησε με έξι οβίδες, που έπληξαν κοιλάδα, κοντά σε λιβανέζικο χωριό, τρία χιλιόμετρα βορείως των συνόρων των δύο χωρών.

Αργότερα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι υπήρξε και δεύτερη σειρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο, ωστόσο η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε αργότερα.

Οι ρουκέτες από το Λίβανο είναι οι πρώτες που εκτοξεύθηκαν από τη γειτονική χώρα κατά του Ισραήλ, από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο