Απέρριψε το Ισραήλ την πρόταση της ΕΕ για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας
Απέρριψε το Ισραήλ την πρόταση της ΕΕ για 48ωρη εκεχειρία στη Γάζα, κρίνοντάς την «μη ρεαλιστική». Οι επιδρομές συνεχίζονται εν μέσω διεθνούς κατακραυγής και διαδηλώσεων. Νέες επιθέσεις εξαπολύει την ίδια ώρα η Χαμάς, αποδεχόμενη εκεχειρία μόνο εάν αρθεί ο αποκλεισμός. Στο Παρίσι την Πέμπτη η Τζίπι Λίβνι, στο Ισραήλ προσεχώς ο Σαρκοζί...
πρόταση της ΕΕ για 48ωρη εκεχειρία στη Γάζα, κρίνοντάς την «μη ρεαλιστική». Οι επιδρομές συνεχίζονται εν μέσω διεθνούς κατακραυγής και διαδηλώσεων. Νέες επιθέσεις εξαπολύει την ίδια ώρα η Χαμάς, αποδεχόμενη εκεχειρία μόνο εάν αρθεί ο αποκλεισμός. Στο Παρίσι την Πέμπτη η Τζίπι Λίβνι, στο Ισραήλ προσεχώς ο Σαρκοζί...&source=in.gr">
Μη ρεαλιστική κρίθηκε από το Ισραήλ η πρόταση-έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 48ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, που συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτηςμε τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, υπό τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ.
Ο Εχούντ Όλμερτ δήλωσε ότι οι παρούσες συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά δεν απέκλεισε μια εκεχειρία στο μέλλον.
«Αν οι συνθήκες ωριμάσουν και πιστέψουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια διπλωματική λύση που να εξασφαλίζει μια καλύτερη πραγματικότητα στον τομέα της ασφάλειας στο νότο, θα την εξετάσουμε. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει» δήλωσε ο Όλμερτ, σύμφωνα με συνεργάτη του.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι την ώρα που το Ισραήλ συζητούσε την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, η Χαμάς εξαπέλυε μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους τύπου Γκραντ κατά της περιοχής Μπιρσεβά.
Την ίδια ώρα, ανάμεικτα μηνύματα έστειλε η οργάνωση. Κράτησε αρχικά αρνητική στάση απέναντι στην πρόταση εκεχειρίας, δηλώνοντας πως οι διεθνείς μεσολαβητές «βάζουν τα θύματα και τους θύτες στην ίδια μοίρα», αλλά στη συνέχεια δήλωσε διά του Χαλέντ Μεσάαλ ανοιχτή για εκεχειρία εφόσον αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας.
Αρση αποκλεισμού απαιτεί η Χαμάς
Η Χαμάς είναι έτοιμη να σταματήσει την ένοπλη αντιπαράθεση με το Ισραήλ υπό τον όρο ότι το τελευταίο θα τερματίσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρεται στη ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Σεργκέι Λαβρόφ με τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ.
Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, που εγκρίθηκε ομοφώνως από τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 χωρών-μελών, που συνεδρίασανεκτάκτως την Τρίτη προέβλεπε 48ωρη εκεχειρία στην περιοχή, ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, και εντατική συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Η πρόταση αυτή δεν περιέχει κανενός είδους εγγύηση ότι η Χαμάς θα σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και το λαθρεμπόριο (όπλων)» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Πάλμορ.
«Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από το Ισραήλ να προχωρήσει μονομερώς σε εκεχειρία, χωρίς κανένα μηχανισμό που να αναγκάζει την Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις και την τρομοκρατία» πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δημοσιεύματα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, υπέρ της εκεχειρίας εμφανίζεται ναείναι ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, εν αντιθέσει με τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ που επιθυμεί τη συνέχιση των επιδρομών, ενδεχομένως ακόμα και την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων.
Σε επιφυλακή βρίσκονται 2.500 στρατιώτες και την Τρίτη όλα έδειχναν ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας. Η εισβολή απετράπη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Εχούντ Μπαράκ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.
Οι γαλλο-ισραηλινές επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι την Πέμπτη.
Επίσης,ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως είναι πιθανή μια επίσκεψη του Γάλλου προέδρου την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, επ ευκαιρίας και της επίσκεψής τους στο Λίβανο στις 6 Ιανουαρίου.Θα προηγηθεί επίσκεψη κλιμακίου της ΕΕ που θα εκτιμήσει την κατάσταση.
«Οπρόεδρος και εγώ θα μεταβούμε στην περιοχή, γιατί εδώ και πολύ καιρό έχει προγραμματιστεί μια επίσκεψη στο νότιο Λίβανο, όπου στρατιώτες μας υπηρετούν στην Finul. Θα δούμε λοιπόν αν είναι δυνατόν να μεταβούμε και στο Ισραήλ, αυτό δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν»δήλωσε οΚουσνέρ.
Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότιθα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιδιώκοντας την υιοθέτηση απόφασης που θα καλεί το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός.
Εν τω μεταξύ, τετραήμερη περιοδεία σε Συρία, Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβίαάρχισε την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τον τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Συνεχίζονται οι επιδρομές
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σήραγγες κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, από όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, περνούν κρυφά όπλα προς τη Γάζα.
Τουλάχιστον 25% των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ήταν άμαχοι, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
Επίσης, βομβαρδίστηκαν και γραφεία της Χαμάς, ανάμεσά τους και το γραφείο του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια και το υπουργείο Εσωτερικών.
Από τις 27 Δεκεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, 380 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη της Χαμάς έχουν σκοτωθεί και περίπου 1.900 έχουν τραυματιστεί.
Παράλληλα, οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και η βοήθεια που καταφθάνει μοιάζει απειροελάχιστη. Την Τετάρτη, ακόμα μία αυτοκινητοπομπή 106 φορτηγών με διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε τα σύνορα Ισραήλ-Λωρίδας της Γάζας.
Η Βρετανία δεσμεύτηκε την Τετάρτη ότι θα προσφέρει δέκα εκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα διατεθεί σε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Μπους για Γάζα
Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι ο Αμερικανόςπρόεδρος Τζορτζ Μπους φρονεί ότι η παύση της ρίψης ρουκετών, από την Χαμάς προς το Ισραήλ, είναι το πρώτο βήμα στην (επιδιωκόμενη) εκεχειρία μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, οΤζ.Μπους έλαβε τη διαβεβαίωση ότι, «οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν, να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι οι άμαχοι, που πλήττονται στη Λωρίδα της Γάζας από τις στρατιωτικές τους ενέργειες».
Συμφιλίωση Φατάχ-Χαμάς ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος
Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών κρατώνσυνεδριάζουν τηνΤετάρτηεκτάκτως στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο αναζητώντας κοινή απάντηση απέναντι στις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα κάλεσε τη Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς και τη Φατάχ να συμφιλιωθούν επειγόντως και να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Καλούμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας να πραγματοποιήσουν αμέσως μία σύνοδο συμφιλίωσης» δήλωσε οΜούσα κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου των Αράβων υπουργών Εξωτερικών.
Η Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και η Χαμάς βρίσκονται σε ανοικτή σύγκρουση αφότου η ισλαμιστική οργάνωση πήρε με τη βία τον έλεγχο της Γάζας τον Ιούνιο του 2007. Ο Αμπάς ελέγχει σήμερα μόνο τη Δυτική Όχθη.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν διεμήνυσε στις χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ότι θα πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις.«Αυτοί οι καταπιεσμένοι Παλαιστίνιοι δεν είναι Άραβες; Επομένως, πότε θα χρησιμοποιηθεί η δύναμη του Αραβικού Συνδέσμου; Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να δράσει άμεσα» δήλωσε ο Μ.Αχμαντινετζάντ.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας