Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το ευρωπαϊκό πάκετο στήριξης των 200 δισ. ευρώ θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής

Το ευρωπαϊκό πάκετο στήριξης των 200 δισ. ευρώ θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής

Η οριστικοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης και η διάσωση της Συνθήκης της Λισαβόνας θα απασχολήσουν την Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Επί τάπητος θα τεθεί το πακέτο των 200 δισ. ευρώ, ωστόσο αρκετές χώρες διαφωνούν για το ύψος και τον τρόπο διάθεσης αυτών των κεφαλαίων.

93

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μέσω λήψης συγκεκριμένων μέτρων και η διάσωση της Συνθήκης της Λισαβόνας με την ελπίδα ότι η Ιρλανδία θα δεσμευτεί να κάνει νέο δημοψήφισμα μέσα στο 2009, θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Επί τάπητος θα τεθεί το πακέτο των 200 δισ ευρώ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μπαρόζο να επιμένει ότι πρέπει η τελική απόφαση των «27» να συνοδεύεται από συγκεκριμένα ποσά, ιδέα με την οποία δεν φαίνεται να συμφωνούν όμως Γερμανία και Ολλανδία.

Κρίσιμη θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής και για το κλίμα, αφού θα καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για την μείωση των εκπομπών ρύπων στην ΕΕ.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στόχος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 200 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ των χωρών μελών της ΕΕ.

Η Γαλλία προτείνει το ύψος του σχεδίου να είναι τοθυλάχιστον το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία ζητεί να είναι έως 1,5%.

Όπως διεφάνη στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας, που προετοίμασε τη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σε γενικές γραμμές τα κράτη μέλη συμφωνούν με τα ποιοτικά στοιχεία της πρότασης της Επιτροπής καθώς λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Ωστόσο, η πρόθεση της γαλλικής προεδρίας να τεθούν και ποσοτικοί στόχοι δημιουργεί διχογνωμίες μεταξύ των κυβερνήσεων.

Ειδικότερα, μια ομάδα κρατών μελών στις οποίες πρωτοστατούν η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζονται επιφυλακτικές, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και να μην τεθούν ποσοτικοί δεσμευτικοί στόχοι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέμεινε πάντως χθες στην ανάγκη η τελική απόφαση που θα λάβουν οι «27» να συνοδεύεται από ποσά, ώστε να καθίσταται πιο αξιόπιστο το σχέδιο ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά πιο συγκεκριμένα τη δράση της ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να υποστηρίξει:

– Τη διάθεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 30 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συζήτηση διεξάγεται εάν σε αυτή τη βοήθεια θα γίνεται ειδική μνεία στη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, τομέα που αφορά μόνο ορισμένες χώρες μέλη.

– Την προώθηση δράσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο συμπληρωματικών ενεργειών για στήριξη της απασχόλησης και των οικονομικά ασθενέστερων τμημάτων του πληθυσμού.

– Την επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και την ενίσχυση των επενδύσεων για υποδομές και εξοικονόμηση ενέργειας.

– Τη δυνατότητα να εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις υπηρεσίες υψηλής έντασης εργασίας και στα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες.

– Την αύξηση των κατώτατων επιτρεπτών ορίων σε ότι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και την προσαρμογή του σχετικού πλαισίου για την αύξηση της ενίσχυσης στις επιχειρήσεις, κυρίως τις ΜΜΕ.

Εξάλλου, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να επισημάνει ότι απαιτείται μια ενισχυμένη και συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο μιας κοινής προσέγγισης η οποία θα βασίζεται στις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

– Tα μέτρα στήριξης της ζήτησης θα πρέπει να έχουν άμεσους στόχους, να είναι μεσοπρόθεσμα και στοχευμένα και να αφορούν μεταξύ άλλων την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές.

– Τα μέτρα αυτά μπορούν, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος, να χαρακτηρίζονται από την αύξηση των δημοσίων δαπανών, τη μείωση του φορολογικού βάρους, τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη στήριξη των επιχειρήσεων και τις απευθείας ενισχύσεις στα νοικοκυριά κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους.

– Τα μέτρα αυτά θα συνοδεύονται από μια ενισχυμένη προσπάθεια για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας με έμφαση στη χρηματοδότηση των επενδύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει τα κατάλληλα περιθώρια ευελιξίας για την υιοθέτηση των εν λόγω μέτρων με συνεκτικό τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ο στόχος της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μακροπρόθεσμα.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται επίσης να τονίσει ότι με δεδομένη τη σημερινή οικονομική συγκυρία η εφαρμογή των κανόνων περί ανταγωνισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απαντά στις απαιτήσεις για άμεση και ευέλικτη δράση.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής προβλέπεται ακόμη να σημειώσει ότι κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Μάρτιο του 2009 θα αξιολογηθεί η εφαρμογή αυτού του σχεδίου ανάκαμψης με τη δυνατότητα συμπλήρωσης και ενίσχυσής του με νέα μέτρα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο