Η οικονομική συγκυρία δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό, το μήνυμα Καραμανλή στην ΚΟ
Στο μέγεθος και στην έκταση της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε του σχεδίου στήριξης των τραπεζών και ανέπτυξε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ασθενέστερων στο πλαίσιο του εφικτού. Περισσότερα μέτρα ζήτησαν συνδικάτα και επιχειρήσεις, τη δική του απάντηση σε όσους τον αμφισβητούν έδωσε ο Γ.Αλογοσκούφης. Πυρά από την Αντιπολίτευση.
Στο μέγεθος και στην έκταση της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη συστράτευσης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ξεκαθαρίζοντας ότι με λαϊκισμό δεν λύνονται τα προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του σχεδίου ρευστότητας των τραπεζών, τονίζοντας ότι δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό στις τράπεζες.
Στη συνέχεια ανέλυσε τους πέντε άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης: Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση των πιστωτικών κινδύνων, στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, θωράκιση της απασχόλησης, ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά την ενεργοποίηση του ταμείου εγγυοδοσίας για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, την επιδότηση των νέων αγροτών και τη μείωση των επιτοκίων των αγροτικών δανείων.
Ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των φόρων και ότι αντίθετα θα υπάρξει έλεγχος των δαπανών.
Πρόσθεσε ότι θα αρχίσει να χορηγείται επίδομα θέρμανσης μέσα από το ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο Κ.Καραμανλής κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είπε ότι θα πρέπει να αυξήσει τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και να μειώσει τα επιτόκια, καθώς και να μειώσει το περιθώριο κερδών.
Για τις επιχειρήσεις σημείωσε ότι θα πρέπει να δεχθούν μείωση κερδών, προκειμένου να προστατεύσουν την απασχόληση και να αποφύγουν τις απολύσεις.
Απευθυνόμενος προς την Αντιπολίτευση είπε ότι η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός, στη σκιά της παγκόσμιας κρίσης, αποκτούν διάσταση σοβαρού κινδύνου για την πορεία της χώρας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωση των συνεπειών από τη διεθνή κρίση και για μια καλύτερη επόμενη ημέρα.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.