Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ανώτερη των (χαμηλών) προσδοκιών η Σάρα Πέιλιν απέναντι στον Τζο Μπάιντεν

Ανώτερη των (χαμηλών) προσδοκιών η Σάρα Πέιλιν απέναντι στον Τζο Μπάιντεν

«Όρθια» κατάφερε να σταθεί η Σάρα Πέιλιν απέναντι στον βετεράνο Τζον Μπάιντεν στο πρώτο και τελευταίο ντιμπέιτ αντιπροέδρων στις ΗΠΑ. Η εμφάνισή της χαρακτηρίστηκε ανώτερη των προσδοκιών, μόνο που λόγω... προϊστορίας ο πήχης είχε στηθεί αρκετά χαμηλά για την κυβερνήτη της Αλάσκα.

51

«Όρθια» κατάφερε να σταθεί η Σάρα Πέιλιν απέναντι στον βετεράνο Τζον Μπάιντεν στο πρώτο και τελευταίο ντιμπέιτ αντιπροέδρων στις ΗΠΑ. Η εμφάνισή της χαρακτηρίστηκε ανώτερη των προσδοκιών, μόνο που λόγω… προϊστορίας ο πήχης είχε στηθεί αρκετά χαμηλά για την 44χρονη κυβερνήτη της Αλάσκα…

«Αν και οι δύο υποψήφιοι πέτυχαν τους στόχους τους, το στοίχημα ήταν πολύ υψηλότερο και ο πήχης χαμηλότερες για την Πέιλιν, οπότε υπό την έννοια των χαμηλών προσδοκιών, η Πέιλιν κέρδισε. Είναι όμως αυτό αρκετό;» σημειώνει το το Associated Press, δίνοντας μια χαρακτηριστική εικόνα από τη «γεύση» που άφησε το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ.

Τελικά, ο στόχος φαίνεται να επετεύχθη για αμφότερους τους υποψηφίους τηρουμένων των… αναλογιών. Στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες επικρατεί στον απόηχο του ντιμπέιτ διάσταση απόψεων, ενώ αμφότερα τα εκλογικά επιτελεία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μιλούν για νίκη στον τηλεοπτικό «αέρα».

Σε δημοσκόπηση του CNN μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής αναμέτρησης ο Μπάιντεν αναδεικνύεται νικητής, όμως παράλληλα οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες η επίδοση της Πέιλιν, η οποία είχε προβληματίσει έντονα και το ίδιο το ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο» μετά από ατυχείς δηλώσεις και φανερή έλλειψη γνώσεων – εξ ου και τα εντατικά μαθήματα στο ράντσο του Μακέιν στην Αριζόνα.

Το 51% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του CNN «δίνει» την καλύτερη εμφάνιση στον Τζο Μπάιντεν και το 36% στην Πέιλιν, η οποία πάντως για το 84% των ερωτηθέντων ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε συνολικά μία καλή, αλλά συγκρατημένη εμφάνιση. Θα μπορούσε να αποδώσει και καλύτερα, πάντως απέφυγε τον… δικό του σκόπελο, καθώς παρόλο που έχει εμπειρία δεκαετιών σε δημόσιες ομιλίες, έχει παράλληλα κερδίσει φήμη για γκάφες, παράτολμα και συχνά σοκαριστικά ειλικρινή σχόλια.

Διάσταση απόψεων στον αμερικανικό Τύπο

Διάσταση απόψεων επικρατεί στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες σχετικά με την έκβαση της τηλεοπτικής αναμέτρησης ανάμεσα στους υποψήφιους αντιπροέδρους Τζο Μπάιντεν και Σάρα Πέιλιν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών «δεν αρκέσθηκε να υπερασπισθεί τον εαυτό της» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στον αντίπαλό της, διατελέσα πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και σημείωσε καλή επίδοση τουλάχιστον στα θέματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι η κυβερνήτης της Αλάσκα έδειξε τις ικανότητές της στα εσωτερικά θέματα τόσο κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Μπάιντεν, όσο και κατά την ομιλία αποδοχής της υποψηφιότητάς της.

Οι New York Times τηρούν δηκτική στάση απέναντι στην υποψήφια των Ρεπουμπλικανών.

«Η αναμέτρηση δεν άλλαξε τα κύρια δεδομένα της υποψηφιότητας της κ. Πέιλιν: Ο Μακέιν έκανε μια απολύτως ανεύθυνη επιλογή, σπάζοντας σε χίλια κομμάτια την εικόνα που είχε δημιουργήσει, του ώριμου, τίμιου, έμπειρου ανθρώπου με κρίση και αρχές» γράφει η εφημερίδα.

«Έπειτα από σειρά αποτυχημένων συνεντεύξεων που δημιούργησαν σοβαρές αμφιβολίες, και στο συντηρητικό στρατόπεδο, ως προς την ικανότητά της να είναι αντιπρόεδρος, η κ. Πέιλιν δεν είχε παρά να πει δυο τρία νουνεχή πράγματα και να αποφύγει τις χονδροειδείς γκάφες, που θα είχαν κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με το κριτήριο αυτό και μόνο, η κυβερνήτης της Αλάσκας τα πήγε καλά» γράφει η εφημερίδα.

Η Washington Post δεν ανακηρύσσει νικητή της αναμέτρησης και σχολιάζει: «Δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες από αυτή την αναμέτρηση αντιπροέδρων και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι υποδεχθήκαμε ως καλή είδηση, τόσο για την κυβερνήτη Σάρα Πέιλιν, όσο και για τον γερουσιαστή Τζόζεφ Μπάιντεν, μια συζήτηση που τελικά ήταν γεμάτη υπεκφυγές και δεν ανέδειξε παρά την επιφάνεια των πραγμάτων».

«Ο κ. Μπάιντεν δεν ήταν ούτε μαχητικός, ούτε συγκαταβατικός, όπως μερικές φορές είναι. Η κ. Πέιλιν είχε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συνοχή από ό,τι στις όλο και πιο καταστροφικές συνεντεύξεις της» εκτιμά η Post.

Αμφότεροι δηλώνουν νικητές

Νικητές δηλώνουν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μετά την πρώτη και τελευταία τηλεοπτική μονομαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων.

«Ο Μπάιντεν κατήγαγε μια ξεκάθαρη νίκη απόψε επειδή υπεράσπισε με πάθος την αλλαγή απέναντι σε μια καταστροφική οικονομική και εξωτερική πολιτική των τελευταίων οκτώ ετών,της οποίας υπεραμύνθηκε η Σάρα Πέιλιν» δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας του Μπάρακ Ομπάμα, Ντλέιβιντ Πλάφ.

«Η κυβερνήτης της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν υποστήριξε ένθερμα το σχέδιο Μακέιν για τη συνέχιση της πολιτικής που κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, ενώ ο Μπάιντεν μίλησε ξεκάθαρα για το σχέδιο Ομπάμα να μειώσει τα βάρη στη μεσαία τάξη, να δημιουργήσει ένα ανεκτό σύστημα υγείας και να βάλει τέλος στον πόλεμο στο Ιράκ» τόνισε ο Πλάφ.

Και κατέληξε: «Απόψε οι Αμερικανοί είδαν γιατί ο Ομπάμα επέλεξε τον Τζο Μπάιντεν που διαθέτει την εμπειρία και τη γνώση για να γίνει ένας πολύ καλός αντιπρόεδρος».

Την υποστήριξή της στον Τζο Μπάιντεν επανέλαβε και η Χίλαρι Κλίντον τονίζοντας ότι «οι Αμερικανοί είδαν έναν ηγέτη ισχυρό με πάθος και εμπειρία». Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης κατηγόρησε την Σάρα Πέιλιν ότι «δεν προσέφερε τίποτα άλλο από την στήριξή της στην αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Μπους».

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η 44χρονη Σάρα Πέιλιν «επικράτησε στην τηλεοπτική μονομαχία», καθώς επέδειξε την αμεσότητά τη,ς αλλά και το γεγονός ότει φέρνει «έναν φρέσκο αέρα» στην πολιτική σκηνή.

«Απόψε,η κυβερνήτης Πέιλιν απέδειξε χωρίς αμφιβολία ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Επικράτησε στη συζήτηση υποχρεώνοντας τον Μπάιντεν σε αμυντική θέση στο θέμα της ενέργειας, της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και του ορισμού της αλλαγής» τόνισε η διευθύντρια της επικοινωνιακής πολιτικής του Τζον Μακέιν, Τζιλ Χέιζμπέικερ .

«Οι Αμερικανοί είδαν μια σαφή αντίθεση στο στυλ κιαι στο όραμα. Είδαν από την μία πλευρά τον Τζο Μπάιντεν, έναν υπέρμαχο της Ουάσινγκτον και γερουσιαστή εδώ και 36 χρόνια και από την άλλη την κυβερνήτη Πέιλιν, μια πολιτικό εκτός της Ουάσινγκτον, αλλά και του συστήματος» προσέθεσε η εκπρόσωπος του Τζον Μακέιν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο