89

Με μια εμφάνιση… επαγγελματική, από αυτές που έκανε και παλιά στην αγαπημένη του διοργάνωση, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 τη Σπάρτα Πράγας στο ΟΑΚΑ και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου αγώνα σφράγισε την πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

Δείτε τη LIVE περιγραφή του αγώνα

Οι «πράσινοι» μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακοί, ήξεραν τι ήθελαν και πώς να το πάρουν. Μπροστάρης της πρόκρισης ο παθιασμένος Καραγκούνης, αλλά και ο Σόουζα που πανηγύρισε το παρθενικό του γκολ με την πράσινη φανέλα.

Η ησυχία που επικρατούσε στο πρώτο 10λεπτο στο γήπεδο, καθώς οι οργανωμένοι του τριφυλλιού δεν φώναζαν συνθήματα λόγω πένθους για ένα συνδεσμίτη που πέθανε, φαίνεται πως επηρέασε και τους παίκτες του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα, αφού ήταν «μουδιασμένοι».

Έτσι, η Σπάρτα πλησίασε κοντά στο γκολ στο 12, όταν ο Κούτσερα βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά ο Γκαλίνοβιτς έδιωξε σε κόρνερ.

Ήταν φανερό από την εικόνα του ματς, πως η Σπάρτα ήταν αυτή που πίεζε κυνηγώντας το γκολ, ενώ οι γηπεδούχοι περίμεναν… Παρόλα αυτά, πρώτα στο 23 ο Κλέιτον απείλησε με σουτ από την περιοχή, ενώ στο 28 η ωραία ατομική προσπάθεια του Καραγκούνη από αριστερά κατέληξε στην αγκαλιά του Κόζατσικ.

Ο Παναθηναϊκός ανέβαζε στροφές, έχοντας την κατοχή της μπάλας πλέον και στο 31 πάλι ο Καραγκούνης μπήκε από αριστερά, σούταρε έξω από την περιοχή, όμως η μπάλα βρήκε το δεξί κάθετο δοκάρι!

Το καλό τέμπο που είχε βρει ο Παναθηναϊκός παραλίγο να… διακοπεί, αρχικά, στο 34 όταν το σουτ στην κίνηση του Σλεπίτσκα πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 38 ο Γκαλίνοβιτς απέκρουσε το πολύ ωραία εκτελεσμένο φάουλ του Μπέργκερ.

Μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους ο Κροάτης γκολκίπερ ανησύχησε άλλη μια φορά, αποκρούοντας στο 45 το μακρινό σουτ του Κούσνιρ. Μοιρασμένο ήταν πάντως συνολικά το πρώτο ημίχρονο, με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα ανασταλτικά, ενώ ο Τεν Κάτε τα είχε βάλει με τον Σιμάο…

Δυνατά ξεκίνησε και το δεύτερο μέρος η Σπάρτα ζητώντας το γκολ και είχε μια ευκαιρία να το πετύχει στο 51, αλλά ο Γκαλίνοβιτς αντέδρασε σωστά στο φάουλ του Βόρισεκ.

Το γεγονός πως η Σπάρτα είχε βγει μπροστά έδινε τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να βγει στην κόντρα, αλλά οι «πράσινοι» τα χαλούσαν στην τελική προσπάθεια. Οι Τσέχοι λοιπόν απείλησαν με τον Κούσνιρ στο 56 και η ευκαιρία αυτή λειτούργησε σαν… καμπανάκι, καθώς η ομάδα του Τεν Κάτε άρχισε να ανακάμπτει σιγά σιγά.

Ο Τεν Κάτε στο 65 πέρασε τον Νίνη στη θέση του «φλύαρου» Κλέιτον, καθώς οι Τσέχοι λόγω κόπωσης άφηναν γήπεδο στον Παναθηναϊκό και οι «πράσινοι» χρειάζονταν… φρέσκα πνευμόνια στο κέντρο.

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα πιεστικός, ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο 1-0, όταν ο Νίνης σε μια αντεπίθεση σέντραρε παράλληλα και ο Κάντλετς υπό την πίεση του Σαλπιγγίδη παραλίγο να σημειώσει αυτογκόλ.

Ο χρόνος κυλούσε υπέρ του Παναθηναϊκού, η Σπάρτα τα έπαιζε πλέον όλα για όλα και οι γηπεδούχοι στο τελευταίο 10λεπτο απείλησαν δύο φορές με τους Σόουζα και Καραγκούνη.

Aν και όλο το γήπεδο… καρδιοχτύπησε στο τελευταίο πεντάλεπτο με τις ευκαιρίες των Τσέχων, το φινάλε ήταν… γλυκό, καθώς ο Ροντρίγκο Σόουζα σκόραρε με κοντινή κεφαλιά, δίνοντας τη νίκη και σφραγίζονγτας την πρόκριση στους ομίλους του Champions League.

Διαιτητής: Αλαν Αμέρ (Λουξεμβούργο)

Κίτρινες: Σαλπιγγίδης, Σπυρόπουλος, Βύντρα – Κλαντρούμπσκι, Ρέπκα, Σλέπιτσκα, Κούτσερα

ΠAΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Σαριέγκι, Βύντρα, Νίλσον, Σπυρόπουλος, Ζιλμπέρτο Σίλβα (90 Μάτος), Σιμάο, Καραγκούνης, Κλέιτον (66 Νίνης), Σαλπιγγίδης (81 Γκάμπριελ), Σόουζα

ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ (Β. Λαβίτσκα): Κόζατσικ, Ρέπκα, Κούτσερα, Μπέργκερ, Σλέπιτσκα, Κούσνιρ (62 Ζέμαν), Κλαντρούμπσκι, Βόρισεκ, Κάντλετς, Βάτσεκ (46 Ντόσεκ), Κούλιτς (77 Χολέντα)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ