
Οιδίπους Τύραννος-Επί Κολωνώ , στο «Καστράκι» των Γρεβενών
Τη θεατρική παράσταση Οιδίπους Τύραννος-Επί Κολωνώ παρουσιάζει, στις 29 Αυγούστου (ώρα 9:00), σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, στο Υπαίθριο Θέατρο «Καστράκι». Τη διασκευή-σκηνοθεσία υπογράφει η Ρούλα Πατεράκη.
43
Τη θεατρική παράσταση Οιδίπους Τύραννος-Επί Κολωνώ παρουσιάζει, στις 29 Αυγούστου (ώρα 9:00), σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, στο Υπαίθριο Θέατρο «Καστράκι».
Δύο από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας με επίκεντρο το πρόσωπο του Οιδίποδα συναντιούνται στη σκηνή σε μια ενιαία παράσταση, την οποία υπογράφει η Ρούλα Πατεράκη.
Πρωταγωνιστούν: Μιχαήλ Μαρμαρινός (Οιδίπους), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Αντιγόνη), Μάνια Παπαδημητρίου (Ιοκάστη), Δημήτρης Πιατάς (Θεράπων).
Ο Οιδίποδας συμπυκνώνει την ουσία του τραγικού ανθρώπου. Κάθε βήμα του προς την αναζήτηση της αλήθειας και της πραγματικής του ταυτότητας τον φέρνει πιο κοντά στην τραγική του μοίρα.
Σαν γνήσιος τραγικός ήρωας, όταν διαπιστώνει την πλάνη του, επιλέγει την αυτοτιμωρία και ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι τον Κολωνό στην Αθήνα. Μέσα από αυτό το οδοιπορικό ορθώνεται πάλι και βρίσκει τη γαλήνη στο «θάνατο» αποκαλύπτοντας μάς το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.
Ο Οιδίπους τύραννος παρουσιάστηκε στην Αθήνα γύρω στο 430 π.Χ. Όταν ξεκινά η τραγωδία, στην πόλη προς Θήβας έχει ξεσπάσει μια φοβερή επιδημία που απειλεί ανθρώπους και ζώα. Ο βασιλιάς Οιδίποδας, γνωρίζοντας τη συμφορά που έχει πλήξει την πόλη και το λαό του, έχει στείλει τον Κρέοντα, αδελφό προς γυναίκας του Ιοκάστης στο Μαντείο των Δελφών να ζητήσει τη συμβουλή του θεού Απόλλωνα. Ο χρησμός είναι ξεκάθαρος: για να σωθεί η πόλη από το μίασμα πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο φονιάς του Λάιου.
O Οιδίπους επί Κολωνώ, το τελευταίο από τα σωζόμενα έργα του Σοφοκλή, παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 401 π.Χ., μετά τον θάνατο του συγγραφέα.
Η παράσταση,που ήδη παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο,εντάσσεται στο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2008» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα Γρεβενά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Συμμαχία δημοκρατίας, προοπτικής και ελπίδας από τις προοδευτικές δυνάμεις» τονίζουν Γλαβίνας – Μαρκογιαννάκη από τη Βαρκελώνη
- Άρης – Βόλος ΝΠΣ 3-2: «Ζωντανός» για την 5η θέση με μεγάλη ανατροπή
- Ουκρανία: 58χρονος από τη Μόσχα ο δράστης του μακελειού σε σούπερ μάρκετ στο Κίεβο – Διερευνάται ως «τρομοκρατική ενέργεια»
- Σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο από την παράσυρση και εγκατάλειψη της 16χρονης στη Λιοσίων
- Πράσινο φως από τον Τραμπ σε ψυχεδελικές θεραπείες – Έμφαση στους βετεράνους πολέμου
- Εταιρείες στις ΗΠΑ περιορίζουν τις προσλήψεις λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης


