Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επίσημη επίσκεψη Σαρκοζί στην Ινδία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας

Επίσημη επίσκεψη Σαρκοζί στην Ινδία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας

Στο Νέο Δελχί έφτασε την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Στόχος του, η προώθηση των διμερών σχέσεων και η υπογραφή συμφωνιών. Η επίσκεψη απσχολεί ιδιαίτερα τον Τύπο της Ινδίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την Κάρλα Μπρούνι...

98

Στο Νέο Δελχί έφτασε το πρωί της Παρασκευής ο Γάλλος πρόεδρος για συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς και τις διεθνείς σχέσεις.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν συμφωνία στον αμυντικό τομέα ύψους πολλών δισ. δολαρίων, ενώ θα έχουν συζητήσεις και για την ενίσχυση του εμπορίου και των επιχειρήσεων.

Ινδία και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία για την συμμετοχή της Ινδίας σε ποσοστό 3% για την κατασκευή του ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα Ζιλ Χόροβιτς (RJH), ενώ συμφωνα με την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA), «η Ινδία διασφαλίζει ότι θα έχει πρόσβαση στις πειραματικές δυνατότητες των εγκαταστάσεων ώστε να διεξάγει τις δικές της έρευνες». Ο αντιδραστήρας προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2014.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ινδίας απασχολούν ιδιαίτερα τον Σαρκοζί, αφού οι Ινδοί παραδοσιακά «ψωνίζουν» από την γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο το Νέο Δελχί ακύρωσε τη συμφωνία για την αγορά 197 ελικοπτέρων από τη Γαλλία, λόγω καταγγελιών για διαφθορά.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Προφανώς λυπάμαι που η αγορά των εξοπλισμών δεν πραγματοποιήθηκε όμως σέβομαι την απόφαση των Ινδικών Αρχών».

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά την άφιξή του, ο Σαρκοζί πρόσφερε τη στήριξή του στο Νέο Δελχί σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά που συνήψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Παρισιού ενδέχεται να υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών και μια συμφωνία που θα αφορά «όλες τις πτυχές δυνατής συνεργασίας», ένα κείμενο πολύ πιο ακριβές από τη διακήρυξη που υπεγράφη το 2006 από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

Δεδομένου ότι η Γαλλία στηρίζει την επιθυμία της Ινδίας να διαδραματίσει καίριο ρόλο στον ΟΗΕ, θα τεθεί υπό συζήτηση και το θέμα της μεταρρύθμισης των διεθνών οργανισμών.

Πάνω σε αυτό το θέμα, ο Σαρκοζί αναφέρθηκε στη πρόσφατη απόφαση της Βρετανίας να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αλλάζοντας κλίμα, η Γαλλία ανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει με το βραβείο «Σιμόν ντε Μπουβουάρ» την Τασλίμα Νασρίν, συγγραφέα από το Μπαγκλαντές που ζει εξόριστη στην Ινδία.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ινδία σχολιάστηκε έντονα από τον Τύπο της χώρας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν για άλλη μια φορά η σύντροφος του προέδρου και το αν εκείνη θα τον συνόδευε στο ταξίδι του. Ο Νικολά Σαρκοζί, τελικά, ταξίδεψε στην Ινδία χωρίς τη σύντροφό του, η παρουσία της οποίας ενδεχομένως να προκαλούσε προβλήματα σε μία συντηρητική χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο