36

Μια χρωστική που χρησιμοποείται κυρίως σε προϊόντα με κιμά, όπως λουκάνικα και έτοιμα μπιφτέκια, είναι πιθανό να έχει καρκινογόνο δράση, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Εναπόκειται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες-μέλη να αποφασίσουν αν θα απαγορευτεί.

Έπειτα από δοκιμές σε πειραματόζωα, ο φορέας της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρωστική Ερυθρό 2G, γνωστή και ως E128, είναι πιθανό να βλάπτει έμμεσα το DNA.

Το Ε128 μετατρέπεται στον οργανισμό στην ελαιώδη ουσία ανιλίνη, η οποία προκάλεσε καρκίνο όταν χορηγήθηκε με ένεση σε αρουραίους και ποντίκια.

«Βάσει νέων επιστημονικών ενδείξεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το καρκινογόνο δυναμικό της ανιλίνης οφείλεται σε βλάβη του γενετικού υλικού των κυττάρων», αναφέρει ανακοίνωση της Αρχής.

«Δεν είναι επομένως δυνατό να καθορίσουμε ένα επίπεδο πρόσληψης για την ανιλίνη το οποίο να θεωρείται ασφαλές για τον άνθρωπο. […] Η επιτροπή καταλήγει επομένως ότι το Ερυθρό 2G θα πρέπει να θεωρηθεί θέμα ασφάλειας».

Σύμφωνα με το BBC, το Ερυθρό 2G ήδη απαγορεύεται σε ορισμένες χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ