Αναβολή παρουσίασης του σχεδίου του ΟΗΕ για το Κόσοβο ζητά η Ρωσία
Το σχηματισμό κυβέρνησης στη Σερβία επιθυμεί η ρωσική πλευρά προτού γίνει γνωστό το σχέδιο για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης δήλωσαν ότι στηρίζουν το σχέδιο, το οποίο προβλέπει ανεξαρτησία υπό επιτήρηση.
30
Το σχηματισμό κυβέρνησης στη Σερβία επιθυμεί η ρωσική πλευρά προτού γίνει γνωστό το σχέδιο της Ομάδας Επαφής για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης δήλωσαν ότι στηρίζουν το σχέδιο, το οποίο προβλέπει ανεξαρτησία υπό επιτήρηση.
Έπειτα από μια πρώτη συνάντηση στη Βιέννη του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι με την εξαμελή Ομάδα Επαφής, ο Φινλανδός διπλωμάτης δήλωσε ότι η Ρωσία ζήτησε να καθυστερήσει οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ για το Κόσοβο μέχρι να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση της Σερβίας μετά τις εκλογές της 21ης Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου απέρριψε κάθε περαιτέρω καθυστέρηση παρουσίασης του σχεδίου.
Αντίθετα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί δήλωσε ότι το σχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Αχτισάαρι συναντήθηκε με εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων σήμερα στη Βιέννη για να πάρει την έγκρισή τους για το σχέδιο του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου.
Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας χρειάζεται την έγκριση της Ομάδας Επαφής προτού δημοσιοποιήσει το σχέδιό του.
Λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν μετά την παρουσίαση των προτάσεων σε αξιωματούχους στο Βελιγράδι και την Πρίστινα στις 2 Φεβρουαρίου.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό σημείο της πρότασης του κ. Αχτισάαρι θα είναι το Κόσοβο να τελεί υπό διεθνή επιτήρηση ενδεχομένως με ισχυρά χαρακτηριστικά προτεκτοράτου, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Σε δημοσίευμα αυστριακής εφημερίδα αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προταθεί η πλήρης ανεξαρτησία του Κοσόβου, καθώς δεν υπάρχουν προοπτικές να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απορρίψει προσωπικά τη συγκεκριμένη πρόταση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπρους Γουίλις: 41 εκατ. δολάρια πουλήθηκε η θρυλική έπαυλη που έζησε με την Έμα Χέμινγκ
- Τι είπε ο Ιτούδης για την ήττα από τη Μονακό και τα play offs της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε τον βιασμό της από 21χρονο μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό για το φινάλε της Β’ φάσης του πρωταθλήματος
- Γερμανία: Ένας νεκρός, τέσσερις σοβαρά τραυματίες από έκρηξη υπόγειας διάβασης
- Αργία Πρωτομαγιάς: Πότε μεταφέρεται – Τι ισχύει φέτος
- Σανς – Γουόριορς 111-96: Ο Γκριν «πέταξε» εκτός playoffs Κάρι και Γκόλντεν Στέιτ (vids)
- Από το American Pie στην Αφρική και το OnlyFans: Η ζωή της Σάνον Ελίζαμπεθ δεν είναι συνηθισμένη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442