Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια κατά των ιδιωτικοποιήσεων
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της παραχώρησης των τερματικών σταθμών εμπορευμάτων (ΣΕΜΠΟ) σε ιδιώτες, πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας, ζητώντας από την κυβέρνηση την έναρξη διαλόγου.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της παραχώρησης των τερματικών σταθμών εμπορευμάτων (ΣΕΜΠΟ) σε ιδιώτες, πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας, ζητώντας από την κυβέρνηση την έναρξη διαλόγου.
Στον Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ζητούν από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να αποσύρει τους σχετικούς διαγωνισμούς.
Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας από τις 7 μέχρι τις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία έξω από το κτίριο του ΥΕΝ, την ώρα που θα συνεδριάζει το ΔΣ του ΟΛΠ για να εγκρίνει την πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Ο αντίλογος από την πλευρά της διοίκησης του ΟΛΠ είναι ότι η πρώτη φάση που περιλαμβάνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα κρατήσει περίπου έξι μήνες, χρονικό διάστημα που κρίνεται επαρκές για να υπάρξει δημιουργικός διάλογος με τους εργαζομένους.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου η προηγούμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σημαδεύτηκε από επεισόδια και τον τραυματισμό από άνδρες του Λιμενικού του προέδρου του ΕΚΘ και του προέδρου του Σωματείου Χειριστών ΟΛΘ, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο του ΟΛΘ.
Ζητούν επίσης την πρόσληψη προσωπικού, επισημαίνοντας ότι μόνο στο λειτουργικό κομμάτι του λιμανιού της Θεσσαλονίκης υπάρχουν σήμερα 140 κενές θέσεις εργασίας.
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να μεταβάλουν τα προγράμματά τους αποφεύγοντας τον Πειραιά, ενώ άλλες με μεταφορτωτικό έργο σχεδιάζουν ήδη να τον εγκαταλείψουν.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.