Στη μετά Μπερλουσκόνι εποχή η Ιταλία με την εκλογή προέδρων Βουλής και Γερουσίας
Με την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας, η Ιταλία εισέρχεται την Παρασκευή στη μετά Μπερλουσκόνι εποχή. Θα ακολουθήσει η κοινή συνεδρίαση των Σωμάτων για τον νέο Πρόεδρο της χώρας και στη συνέχεια ο Πρόντι θα σχηματίσει κυβέρνηση.
30
Με την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας, η Ιταλία εισέρχεται την Παρασκευή στη μετά Μπερλουσκόνι εποχή. Θα ακολουθήσει η κοινή συνεδρίαση των Σωμάτων για τον νέο Πρόεδρο της χώρας και στη συνέχεια ο Πρόντι θα σχηματίσει κυβέρνηση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη νίκη του Κεντροδεξιού Συνασπισμού, έναντι του Κεντροδεξιού υπό τον Μπερλουσκόνι με διαφορά μόλις 0,1%.
Συγκεκριμένα, η Ένωση έλαβε 19.002.598 ψήφους και ο Οίκος των Ελευθεριών 18.977.843. Η διαφορά είναι 24.755 ψήφοι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκλογή προέδρου στη Γερουσία, όπου οι δύο συνασπισμοί έχουν διαφορά μόλις τριών εδρών: Ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς έχει 159 έδρες και η Κεντροδεξιά 156, ενώ υπάρχουν και επτά ισόβιοι γερουσιαστές με δικαίωμα ψήφου.
Μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Φραντσέσκο Κοσίγκα και η κάτοχος Νόμπελ Ιατρικής Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι.
Υποψήφιος της Κεντροδεξιάς είναι ο 87χρονος Τζούλιο Αντρεότι (ισόβιος γερουσιαστής και ο ίδιος), ενώ η Κεντροαριστερά έχει προτείνει τον 73χρονο Φράνκο Μαρίνι του κόμματος της Μαργαρίτας.
Στο Κοινοβούλιο η Ένωση διαθέτει άνετο προβάδισμα με 348 εδρών επί συνόλου 630 και ο Οίκος των Ελευθεριών 281 έδρες.
Μετά την εκλογή των προέδρων των δύο Σωμάτων θα ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση από την οποία θα προκύψει ο διάδοχος του σημερινού προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι.
Για τη διαδοχή του κυκλοφορούν αρκετά ονόματα, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός και μέλος του κεντροαριστερού χώρου Τζουλιάνο Αμάτο και ο Τζιάνι Λέτα, στενός συνεργάτης του απερχομένου πρωθυπουργού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
- «Ο Σπανούλης είναι ο μεγάλος στόχος της Ντουμπάι»
- «Άκυρο» στην αγωγή Τραμπ κατά της Wall Street Journal για την ευχετήρια κάρτα στον Έπσταϊν
- Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης: Το ντέρμπι του UEFA Champions League έρχεται στο MEGA
- Μια νύχτα μόνο: Οι σχέσεις δοκιμάζονται
- Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε λύκειο – Τουλάχιστον 13 τραυματίες, αναφορές για ομήρους μαθητές
- Φάμελλος: Πυρά σε Μητσοτάκη για Λαζαρίδη – «Σταθερότητα για τους απατεώνες, κατάντια για την Ελλάδα»
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442