Έκκληση Σιούφα σε λιανεμπόριο και βιομηχανία για μείωση τιμών
Έκκληση προς τους επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης να ρίξουν τις τιμές, σε μια «πρώτη κίνηση καλής θέλησης» για στήριξη του καταναλωτή και της μεταποίησης, απηύθυνε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας
27
Έκκληση προς τους επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου να ρίξουν τις τιμές, σε μια «πρώτη κίνηση καλής θέλησης» για στήριξη του καταναλωτή και της μεταποίησης, απηύθυνε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή.
Ο υπουργός ζήτησε αντίστοιχη συμπεριφορά και από τη βιομηχανία και τόνισε ότι μπορούν οι επιχειρήσεις, τόσο στην παραγωγή όσο και στο εμπόριο, να δουλέψουν με μικρότερο περιθώριο κέρδους. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα είναι φθηνή χώρα με ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα.
Αναφερόμενος στην εξελιξη των τιμών, παραδέχθηκε, όπως άλλωστε και στο παρελθόν, ότι «υπάρχει ακρίβεια», αλλά σημείωσε ότι κινείται «στο ύψος του πληθωρισμού, ενώ δεχόμαστε ισχυρές πιέσεις από την πορεία των τιμών των καυσίμων δεδομένου ότι ενεργειακά είμαστε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες να έχουμε υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο κίνησης από ό,τι στις βενζίνες».
Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι η αγορά ελέγχεται συστηματικά και ο ΕΦΕΤ επιτελεί άριστα το έργο του, ενώ υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα ενισχυθεί περαιτέρω. Ακόμα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την προστασία του καταναλωτή μέσω της ενεργοποίησης της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και της αναβάθμισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (την Τετάρτη θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο σχεδίου νόμου για την αναβάθμιση του ρόλου της στην αγορά).
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, αναφερόμενος στο εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τόνισε ότι δίνεται η δυνατότητα σε όλους να εκφράσουν τις απόψεις τους στο διάλογο που έχει ξεκινήσει, ενώ επανέλαβε την άποψή του ότι η πρόταση περί εθνικού ωραρίου θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων.
Ο υφυπουργός παρουσίασε και τα συμπεράσματα έρευνας σχετικά με το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, από όπου προκύπτει ότι κυρίως οι νέοι θέλουν τη διεύρυνση του ωραρίου, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό κάνει αγορές το βράδυ της Παρασκευής και το πρωινό του Σαββάτου.
Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι οι Έλληνες καταναλωτές, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Από αυτούς που δηλώνουν ότι αγόρασαν χαλασμένο ή ελαττωματικό προϊόν, μόνο οι έξι στους δέκα έκαναν κάτι για να διαμαρτυρηθούν και από αυτούς που έκαναν κάτι μόνο ένας στους δέκα επέστρεψε πίσω το χαλασμένο η ελαττωματικό προϊόν. Ακόμα, μόνο τρεις στους δέκα καταναλωτές απευθύνονται σε καταναλωτικές οργανώσεις.
Γενικότερα για το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, προκύπτει ότι για τις αγορές του το 31% εστιάζει στην τιμή του προϊόντος, το 21% έχει ως κριτήριο τις προσφορές, το 26% την ποιότητα και το 22% δίνει σημασία στην αντιστοιχία ποιότητας και τιμής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ποια λάδια μπορούμε να προσθέσουμε στο μπολ του σκύλου μας – Πότε είναι ωφέλιμα και πότε όχι
- Ακρίβεια: Το 80% των πολιτών έχει αλλάξει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό
- «Ψήνεται» νέα ταινία με θέμα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
- Μελίνα Ασλανίδου: Γιατί ακυρώνει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- UBS Sees Greek Banks as Undervalued, Raises Price Targets
- Μπακς – Θάντερ 102-122: Ήττα για τα «Ελάφια» παρά τη «γεμάτη» εμφάνιση του Αντετοκούνμπο (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442