36

Αστακοί που έχουν καταψυχθεί στους -40 βαθμούς με μια ειδική τεχνική συχνά επανέρχονται στη ζωή όταν ξεπαγώσουν, διαπίστωσαν έκπληκτοι οι εργαζόμενοι μιας αμερικανικής εταιρείας τροφίμων.

Η Trufresh («πραγματικά φρέσκο») άρχισε να εφαρμόζει στους αστακούς μια μέθοδο κατάψυξης που αρχικά είχε αναπτυχθεί για το σολομό. Οι 12 από τους 200 πετρωμένους αστακούς αναστήθηκαν σε διάστημα δυόμισι ωρών μετά το ξεπάγωμα και βιντεοσκοπήθηκαν από την εταιρεία να κολυμπούν στη δεξαμενή τους. Πέθαναν όμως οριστικά το επόμενο πρωί.

Το φαινόμενο αποδίδεται στη ταχεία κατάψυξη, η οποία περιορίζει τις ζημιές στους ιστούς λόγω σχηματισμού παγοκρυστάλλων. Όσο ταχύτερη είναι η πτώση της θερμοκρασίας, τόσο μικρότεροι είναι οι κρύσταλλοι.

Προκειμένου να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός τους, οι αστακοί αρχικά βυθίζονται σε θαλασσινό νερό που έχει ψυχθεί σε θερμοκρασία κάτω του μηδενός (το αλάτι ρίχνει το σημείο πήξης και εμποδίζει το σχηματισμό πάγου) και στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα διάλυμα που διατηρείται στους -40 βαθμούς. Αργότερα μπορούν να ξαναζωντανέψουν αν τοποθετηθούν σε θαλασσινό νερό στους 28 βαθμούς Κελσίου.

Πάντως η ανάσταση των αστακών δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν και ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους: «Είμαι δύσπιστος για αυτούς τους αστακούς που επανέρχονται στη ζωή» δηλώνει ο Ρόμπερτ Μπάγιερ του Ινστιτούτου Αστακών στο Πανεπιστήμιο του Μέιν.

Πάντως για κάθε ενδεχόμενο (πιθανώς και για διαφημιστικούς λόγους), η Trufresh θα πωλεί στο εξής τους αστακούς της με τις δαγκάνες δεμένες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press