36

Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές διασταύρωσης, Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν μωβ ντομάτες που περιέχουν ανθοκυανίνες, καρδιοπροστατευτικές ουσίες όμοιας δομής με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κόκκινο κρασί.

«Οι ντομάτες είναι παγκοσμίως το δεύτερο σε κατανάλωση λαχανικό μετά την πατάτα» σχολιάζει ο Δρ Τζιμ Μάγιερς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όργκον.

«Η κατά κεφαλή κατανάλωση στις ΗΠΑ το 2003 ήταν 89 λίβρες [40,37 κιλ]. Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε τη διατροφική αξία της ντομάτας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα ωφελούνταν» συνεχίζει.

Όπως εξηγεί την Παρασκευή το EurekAlert.org, οι ερευνητές αρχικά μελέτησαν μια άγρια ποικιλία μωβ ντομάτας που φέρει το γονίδιο Aft, το οποίο, υπέθεταν, ελέγχει την παραγωγή των μωβ ανθοκυανινών.

Διασταυρώνοντας την άγρια ποικιλία με ποικιλία καλλιεργούμενης ντοματιάς, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το Aft αρκεί για την παραγωγή των ανθοκυανινών. Διαπίστωσαν επίσης ότι το γονίδιο είναι επικρατές, δηλαδή πρέπει να υπάρχει σε ένα αντίγραφο, και όχι σε δύο, για να προκαλέσει την παραγωγή των ανθοκυανινών.

Η ομάδα του Μάγιερς εξετάζει τώρα την ανιοξειδωτική δράση των ουσιών αυτών, δηλαδή την ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, φορτισμένα άτομα που καταστρέφουν το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες των κυττάρων.

Όλες οι ποικιλίες ντομάτας περιέχουν καροτενοειδή και λυκοπένια, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η δημιουργία της νέας ποικιλίας περιγράφεται στο Journal of Heredity.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ